Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Ще останем коректна страна“. България няма да спира транзита на руски газ за Сърбия


Говорителят на правителството Лена Бориславова
Говорителят на правителството Лена Бориславова

България няма да спира транзита на руски газ за Сърбия. Това каза в интервю за БНР говорителят на правителството Лена Бориславова. „България е коректна страна членка. Тя няма да нарушава договорните си ангажименти. Ние ще останем коректна страна по този договор“, каза Бориславова.

Във вторник руската компания„Газпром“ едностранно прекъсна доставките на газ за България и Полша. Причината за това е отказът на България и останалите страни от ЕС да плащат газа в рубли, тъй като това е в противоречие с дългосрочните договори за доставка.

Бориславова каза още, че не й е „известно да има посредник, който да е резервирал целия капацитет за България на природния газ, който ще бъде доставен на страната ни". Коментарът на Бориславова е по повод твърденията на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ), че "договорите имат посредник и този посредник се казва МЕТ, това е бившият работодател на настоящия директор на "Булгаргаз". Проверили сме фактите. Има посредник, който ще доставя природния газ за България. Тази фирма вече е вкарана на пазара и тя резервира капацитета за страната ни".

Според Бориславова благодарение на ГЕРБ има един единствен доставчик, в чийто пълен контрол България е била поставена години наред, на единствената му воля“. По думите й руският газ не е единственият газ, който България може да купи на разумни цени.

България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром експорт". Основната причина за тази зависимост е все още недовършената газова връзка с Гърция, чието строителство е планирано още преди повече от 10 години. Интерконекторът трябва да заработи в средата на тази година, твърди Министерството на енергетиката. По него България може да получава повече количества от договорените доставки от Азербайджан.

България построи само за една година българската част от газопровода "Турски поток", който доставя руски газ от Турция за Сърбия. Това трасе е наследник на проваления проект "Южен поток", чиято основна цел е Русия да заобиколи Украйна в транзита на газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG