Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Българският интерес е да не се навеждаме". Петков иска България "от правилната страна на историята"


Премиерът Кирил Петков

България трябва да е от правилната страна на историята, а българският интерес е да не се навеждаме, каза премиерът Кирил Петков в интервю за бТВ. Той беше помолен да се обърне към президента Румен Радев, който няколко часа по-рано отправи критики към "политически шарлатани", които според него "разпалват страстите на войната". Радев не спомена кого има предвид, но няколко дни по-рано вицепремиерът Асен Василев беше нарекъл позицията му за Украйна "позор".

"Българският интерес е да сме част от Европа и българският интерес е да помагаме агресорът да не напредва. Не искаме да виждаме след Украйна [нападната] Молдова. Не искаме да виждаме след Молдова конфликт и в Румъния", каза Петков в предаването "120 минути".

Основното различие между правителството и президента е по въпроса за изпращането на военна помощ за Украйна. Кирил Петков и Асен Василев подкрепят тази идея, а според Румен Радев това "ще въвлече" България във войната.

Миналата седмица Петков посети Киев. "Отиването до Украйна промени още повече моя светоглед", каза той.

"Когато казваш "война", очакваш, че две страни се бият, а в Русия нищо не се случва, хората нямат никаква заплаха, а в Украйна едни ракети се впиват в тези мирни блокове и взривяват мирно население".

Украйна е поискала от България да ремонтира повредена руска военна техника, а не доставки на оръжие, каза още премиерът Кирил Петков в интервюто за бТВ. По думите му от това ще има интерес и страната ни. „Заводите „Терем“ и „Авионамс“ нямат работа напоследък. Откакто конфликтът в Афганистан премина в една друга фаза, те нямат работа. Реално за тях това ще е една глътка въздух“, каза Петков.

Той не отговори категорично дали българско оръжие се изнася чрез посредници за Украйна и отклони въпроса с детайли около механизма на сключване на оръжейни сделки. „Например „ВМЗ-Сопот“ получава запитване за 200 млн. за износ за Полша. Това запитване се проверява от нашите служби - тази фирма истинска ли е, свързана ли е с тероризъм. Ако всичко е точно, подписва се договор и това оръжие се изнася в Полша“, каза Петков.

По думите му, ако от фирмата заявят, че крайната дестинация на стоката е Полша, тогава нашата отговорност спира. „Не можем да кажем, ако поляците изнесат оръжието за Украйна, че ние сме помогнали. Реално го правят поляците, защото те поемат риска“, обясни Петков.

„До този момент ние сме едни производители, едни търговци и за съжаление тази стока никога не ходи по най-хубавите места. Моралът на тази стока не е висок“, каза Петков.

По думите му „единственото, което сме направили досега е, че военните заводи в Сопот и Казанлък работят на големи обороти. Не можем да се накичим с това. Не сме поели такава отговорност ние. Продавали сме на традиционните пазари, но не сме поели никаква отговорност“.

Кирил Петков каза, че не очаква правителството да падне заради гласуването на военна помощ за Украйна. „Всички партньори осъзнават, че в момента да пуснем това правителство да падне е много безотговорно и не вярвам, че те ще го направят“, каза Петков.

Петков не разпозна себе си и Асен Василев в думите на президента, че „политически шарлатани“ разпалват страстите на войната в България с „милитаристки призиви“.

В четвъртък българска делегация, водена от Кирил Петков се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски. След срещата двамата лидери казаха, че са обсъдили възможно взаимодействие между двете страни за военна помощ, износ на електроенергия и селскостопанска продукция от Украйна, както и евакуирането на български моряци от украински пристанища.

В сряда предстои парламентът да гласува предоставяне на военна помощ на Украйна. Срещу това решение е БСП, която е член на управляващата коалиция. От левицата заплашиха, че ако това стане, ще напуснат управлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG