Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ню Йорк Таймс: САЩ са предоставили информация на Украйна, довела до елиминирането на руски генерали


Американските военни предоставят разузнавателна информация на Украйна от началото на войната
Американските военни предоставят разузнавателна информация на Украйна от началото на войната

САЩ са предоставили разузнавателна информация на украинските сили, която е довела до елиминирането на голяма част от руските генерали, които бяха убити от началото на войната в Украйна. Това съобщи Ню Йорк Таймс като се позова на източници от американската администрация.

От началото на военните действия Киев съобщи за елиминирането на 12 руски генерали. Този факт предизвика учудването на представители на западните разузнавания и анализатори. Наличието на толкова голям брой високопоставени руски военни на фронтовата линия беше свързано с ниското ниво на дисциплината на войниците.

Ню Йорк Таймс пишат, че атаките срещу руските генерали са били насочвани благодарение на секретна операция, оглавявана от администрация на президента Джо Байдън, за предоставяне на разузнавателна информация от бойното поле в Украйна в реално време. В нея са били включени и прогнозите на американските експерти за очакваните ходове от страна на руската армия и предвижването ѝ по фронта. В тези анализи попада и позиционирането на подвижния команден пункт на руската армия, който често променя местонахождението си.

Благодарение на представяната информация украинската армия е насочвала артилерийски удари в точките, в които се е очаквало съсредоточаване на войници и командири.

Източниците на Ню Йорк Таймс не са пожелали да навлизат в детайли, включително и заради желанието на администрацията на Байдън да ограничи възможностите за ескалация от страна на Москва.

Говорител на Пентагона отрече американските сили да са предоставяли разузнавателна информация „с цел елиминирането на руски генерали“.

САЩ са страната, която предоставя най-голямата като обем военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна от началото на войната. Още в края на 2021 г. разузнаването на САЩ съобщаваше, че Русия ще предприеме пълномащабна инвазия в Украйна, но тогава Кремъл отричаше това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG