Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шехерезада". Италия конфискува суперяхтата, приписвана на Путин


140-метровата суперяхта "Шехерезада", снимана през март на италианско пристанище
140-метровата суперяхта "Шехерезада", снимана през март на италианско пристанище

Италианското правителство разпореди конфискацията на луксозна яхта на стойност 700 милиона долара, за която се предполага, че може да е на руския президент Владимир Путин.

Полицейските разследвания показват, че собственикът на лодката има връзки с "ключови елементи на руското правителство" и с хора, които са били засегнати от санкциите на Европейския съюз, казаха от италианското министерство на финансите в свое изявление от 6 май.

Конфискацията идва на фона на поредица от санкции, които Западът наложи на Русия и лица, свързани с управлението на страната, заради продължаващата руска военна агресия в Украйна.

Яхтата "Шехерезада" е дълга 140 метра. Тя е построен от германската фирма Luerssen през 2020 г. и според специализирания сайт SuperYachtFan има две площадки за хеликоптери, плувен басейн и кино.

Това ли е яхтата на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

През последните шест месеца "Шехерезада" беше в ремонт в италианското пристанище Марина ди Карара близо до морския град Маса. Неотдавнашната дейност около яхтата обаче предполага, че екипажът ѝ може да се готви да отплава.

Собствеността ѝ в момента е обект на разследване от финансовата полиция в Италия, като преди заповедта за конфискация източник, близък до италианската полиция, посочи пред Франс прес, че "невинаги е лесно да се приписва собственост" на яхта.

На 21 март екипът на руския опозиционен политик Алексей Навални публикува подробности за "Шехерезада", за която подозират, че принадлежи на Путин.

Във видео в канала си в YouTube от екипа на опозиционера казаха, че всички членове на екипажа, с изключение на капитана на "Шехерезада" са руски граждани и много от тях работят за Федералната служба за охрана - агенцията, отговаряща за личната сигурност на Путин.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и последвалата война предизвикаха няколко кръга от санкции от САЩ, Европейския съюз и редица други съюзни държави срещу Русия, Путин и много от компаниите и милиардерите олигарси около него.

Като част от санкциите няколко държави – включително САЩ, Испания, Франция и Италия – задържаха яхти, за които се смята, че са собственост на определени руски олигарси.

На 5 май властите във Фиджи, например, конфискуваха руска суперяхта след искане от страна на САЩ.

"Това решение трябва да покаже, че няма място, на което да бъде скрито имуществото на лица, които нарушават законите на САЩ. И няма място, на кооето да бъдат скрити активите на престъпниците, които позволяват на руския режим", каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд в изявление от 5 май.

Изземването стана два дни след като Върховният съд в Сува, Фиджи, каза, че е издал заповед за конфискация на суперяхтата Amadea на стойност 300 милиона долара, която според властите на САЩ е собственост на руския олигарх Сюлейман Керимов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG