Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският посланик във Варшава беше залят с червена боя на възпоменателна церемония


Протестираща залива с червена боя руския посланик в Полша Сергей Андреев на 9 май
Протестираща залива с червена боя руския посланик в Полша Сергей Андреев на 9 май

Проукраински демонстранти прекъснаха в понеделник участието на руския посланик във Варшава във възпоменателна церемония на гробище на съветски войници по случай чествания от Русия Ден на победата на 9 май.

Дипломатът Сергей Андреев беше залят с червена боя на фона на скандирания “фашист”, след което той и придружаващата го делегация напуснаха церемонията.

Андреев и придружаващи го служители на руското посолства в полската столица бяха отишли, за да поднесат венци на гробището, в което са погребани тленните останки на над 20 хиляди войници от Съветската армия, загинали в битки срещу нацистите в окупирана Полша.

Делегацията обаче беше посрещната от протестиращи с украински знамена, които им попречиха да оставят цветя. Тогава Андреев беше залят с червена боя.

Впоследствие протестиращи коментираха пред полската новинарска телевизия TVN24, че червената течност символизира кръвта на украинските жертви на руснаците.

Полша е един от най-острите критици на руската инвазия в Украйна. От нейното начало на 24 февруари досега страната е приютила над 3,2 милиона украински бежанци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG