Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обвини Полша, че подкрепя "неонацистите", заляли руския посланик с червена боя


Моментът, в който руският посланик във Варшава беше залят с червена боя.
Моментът, в който руският посланик във Варшава беше залят с червена боя.

Русия обвини Полша в бездействие и "снизходително отношение към действията на младежи неонацисти", след като по-рано в понеделник посланикът на Русия във Варшава беше залят с червена боя.

Това се случи по време на възпоменателна церемония по случай чествания от Москва Ден на победата на 9 май. Впоследствие протестиращи коментираха пред полски медии, че са използвали червената боя като символ на кръвта на убитите от руската армия украинци.

След инцидента от министерството на външните работи на Русия публикуваха позиция, в която осъдиха "бездействието" на полските власти и обвиниха протестиращите в "насилие".

"На 9 май екстремисти попречиха при пълно бездействие на полицията на церемонията по полагане на венци на гробището на съветските войници във Варшава, използвайки насилие срещу руския посланик в Полша Сергей Андреев и други служители на дипломатическата мисия", се казва в изявлението.

"Изказахме решителен протест срещу снизходителното отношение на полските власти към действията на младежите неонацисти", добавят от руското външно министерство.

В допълнение говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от ТАСС, каза, че инцидентът е доказал "това, което така или иначе е очевидно – Западът избра курса за възраждане на фашизма".

От министерството на външните работи на Полша също излязоха с официална позиция, в която изразиха съжаление във връзка със случая.

В същото време полският външен министър Пьотр Вавжик коменитира пред местните медии, че подкрепата на посланика за настоящата политика на Русия "без съмнение е допринесла за тази ситуация".

"Думите му вчера, че подкрепя президента на Русия, са възмутителни за нас", каза Вавжик.

Полша е един от най-острите критици на руската инвазия в Украйна. От нейното начало на 24 февруари досега страната е приютила над 3,2 милиона украински бежанци.

Руски песни и мъже с палки. С какво се сблъска походът срещу руската агресия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG