Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Можем да насочим погледи натам". Хакерските нападения срещу България са с руски почерк


Министърът на електронното управление Божидар Божанов
Министърът на електронното управление Божидар Божанов

В последния месец срещу български институции са извършени няколко кибератаки. Наличните данни сочат, че те са извършени от руски хакерски групи и са били добре координирани. Това каза пред Свободна Европа министърът на електронното управление Божидар Божанов.

В средата на април дейността на „Български пощи“ беше блокирана заради сериозна атака срещу сървърите на институцията. Проникването в тях се е случило малко след обявените от премиера Кирил Петков допълнителни надбавки за пенсионеритe за Великден, а самата атака - преди започването на тяхното раздаване.

Мишена ли е България за руски хакерски атаки? Божидар Божанов пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:28:02 0:00

„На 4 април е инсталиран вирусът на сървъра на „Български пощи“. След това седмица- две на практика той е стоял до момента, в който ще направи най-много щети, а именно, когато започнат да се раздават пенсии и Великденските надбавки. Това е един от индикаторите, че това е координирана, целенасочена атака, а не просто, че някой е намерил нещо уязвимо“, каза Божанов и добави, че вирусът е работил така, че ако настройките на операционната система на сървъра е на бивши съветски републики, то той е нямало да бъде активиран.

Той подчерта, че това „не е достатъчно“ да се твърди, че атаката задължително е свързана с руски хакерски групи и руските служби, но „навежда сериозно в тази посока“.

„Предвид че и в последните седмици кибератаките срещу държави по границите на доста държави от ЕС с Русия и Беларус зачестяват, можем да насочим поглед натам“, каза още Божанов.

Министърът каза още, че в България, освен „Български пощи“, са били атакувани и други институции като Агенцията за бежанците, но там последствията не са били толкова тежки. Данните от тези атаки отново сочат, че извършителите, най-вероятно, са руски хакерски групи.

„Целите по-скоро показват, че това е мислено координирано. Държавна агенция за бежанците в момента е много ангажирана във връзка с украинските бежанци. Ясно е, че тази атака не е случайна“, каза Божанов.

По думи на министъра от началото на войната и преди това институциите са предприели мерки за повишаването на нивото на киберсигурност, като са направени и проверки на някои от ключовите обекти в страната като АЕЦ „Козлодуй“. Подобряване на защитата е имало и за други публични предприятия.

Във вторник Европейският съюз (ЕС) и Великобритания за първи път обвиниха Русия пряко в провеждането на кибератака. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че става въпрос за кибератака от 24 февруари, станала само час преди началото на руската инвазия. Тогава Русия е предприела действия срещу Украйна, с които е увредила спътниковите връзки в международен мащаб и е улеснила последвалото нахлуване на руските войски.

В края на април в свой доклад технологичният гигант „Майкрософт“ посочи, че от началото на войната хакери, свързани с правителството на Русия, стоят зад над 37 кибератаки срещу Украйна. От компанията откриха още, че атаките на хакерите са били синхронизирани и са се насочвали към едни и същи цели като тези на руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG