Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Намеса на окупаторите". Украйна спира една трета от транзита на руски газ за Европа


Украйна каза, че транзитираните количества газ за Европа ще намалеят с една трета.
Украйна каза, че транзитираните количества газ за Европа ще намалеят с една трета.

Украйна обяви, че ще преустанови транзита на газ през една от точките, която доставя близо една трета от руския експорт за Европа. Украинският държавен газопреносен оператор (ГТСОУ) разпространи съобщение, че не може да обслужва компресорната станция "Новопсков" заради "намеса на окупаторите в техническия процес".

Станцията "Новопсков" е в Лугански регион в Източна Украйна и е окупирана от руски войски и сепаратисти от началото на руската инвазия в страната.

Спирането засяга преноса на газ по маршрута "Сохранивка" и влиза в сила от сряда, 11 май.

Ръководителят на държавната компания на Украйна "Нафтогаз" Юрий Витренко каза, че преносът на газ за Европа през Украйна може да намалее с една трета, освен ако Русия не реши да използва алтернативен маршрут.

ГТСОУ обяви форсмажор - т.е. дейността е нарушена от нещо извън контрола на компанията. Според фирмата засегнатите количества газ могат да се пренасочат другаде - към интерконектора "Суджа", който се намира на контролирана от Украйна територия.

"Газпром" отговори, че това е "технически невъзможно". Руската газова компания доставя газа, който се пренася по тези тръби. "Газпром" казва, че не са виждали доказателства за форсмажор или пречки за нормалните доставки на газ.

Украйна остана главна транзитна точка за руския газ за Европа дори и след началото на руската инвазия на 24 февруари. Европейски лидери са изразявали притеснение, че Русия може да спре доставките на газ като отмъщение за наложените санкции.

В опит да ги заобиколи, Москва поиска плащане на доставките в рубли, а страните от ЕС отказаха. Заради това "Газпром" спря доставките за България и Полша, чиито плащания бяха първи. България обаче намери изход в момента в страната няма криза с доставките на газ.

Европа в момента търси алтернативни газови доставки. Германия ускорява строителството на терминали за втечнен газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG