Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сепаратисткият регион Южна Осетия ще гласува на референдум дали да се присъедини към Русия


Лидерът на Южна Осетия Анатоли Бибилов и руският президент Владимир Путин. Снимката е от 2017 г.
Лидерът на Южна Осетия Анатоли Бибилов и руският президент Владимир Путин. Снимката е от 2017 г.

Южна Осетия ще гласува на референдум дали да се присъедини към Русия, съобщиха световните агенции. Лидерът на отцепилия се от Грузия регион Анатоли Бибилов насрочи гласуването за 17 юли.

Южна Осетия е територя, контролирана от подкрепяни от Русия сепаратисти. Заедно с Абхазия регионът обяви независимост от Грузия през 2008 г. Това се случи след кратка война между Грузия и Русия. В Южна Осетия и Абхазия са разположени хиляди руски военни.

Анатоли Бибилов съобщи намерението си да присъедини Южна Осетия към Русия в края на март. Тогава той нарече обединението с Русия “стратегическа цел”.

Грузия определи обсъждането на референдум за присъединяване към Русия за “недопустимо”. Тбилиси смята Южна Осетия за своя “окупирана територия”.

На 13 май офисът на Бибилов съобщи, че той е насрочил референдум.

“Предприехме стъпка, която ще промени живота ни”, написа Бибилов в канала си в Телеграм. “Прибираме се у дома, отиваме в Русия.”

В началото на май Бибилов загуби изборите за президент на Южна Осетия. Въпреки това той все още изпълнява длъжността. Грузия, САЩ и Европейския съюз не признават изборите в сепаратисткия регион.

Абхазия по-рано също не изключи възможността да проведе референдум за присъединяване към Русия. Такъв обаче все още не е насрочен.

Независимостта на Южна Осетия и Абжазия се признава само от Русия и още няколко държави, чиито управляващи поддържат близки връзки с Москва.

Южна Осетия от своя страна беше единствената територия, която признава независимостта на Донецката и Луганската “народни републики”. Русия ги призна през февруари тази година и използва това като повод за военна инвазия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG