Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според Радев Германия проявява "пълно разбиране" за дерогацията за руския петрол


Президентите на Германия и България  Франк-Валтер Щайнмайер и Румен Радев
Президентите на Германия и България  Франк-Валтер Щайнмайер и Румен Радев

Германия проявява "пълно разбиране" към искането на България да отложи забраната за внос на руски петрол на своя територия. Това каза президентът на България Румен Радев след срещите си с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера на страната Олаф Шолц.

Радев е на тридневно посещение в Германия, което започна в неделя. То е по покана на президента на страната.

"По отношение на диверсификацията на газа ще е необходимо време и много усилия за изграждане на необходимата инфраструктура с нови договори. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията и за България за вноса на петрол", каза Радев пред журналисти.

По-рано българското правителство съобщи, че няма да подкрепи общоевропейското ембарго върху вноса на руски петрол. То се обсъжда в рамките на нов пакет санкции срещу Русия заради непровокираната ѝ военна агресия срещу Украйна.

Единствените страни, които получиха отстъпки в сроковете за налагане на ембаргото са Унгария, Чехия и Словакия. Според преработеното предложение за санкциите Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи по действащите договори до края на 2024 г., а за Чехия срокът е до юни 2024 г.

Във всички останали страни от ЕС забраната за купуване на петрол от Русия трябва да влезе в сила след 6 месеца, а за купуването на петролни продукти - след 8 месеца.

Посещението на Радев в Германия е по покана на федералния президент Щайнмайер. То беше първоначално предвидено за 2020 г., но беше отложено заради извънредната ситуация с COVID-19. Щайнмайер посети България по покана на Радев през април 2019 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG