Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тук нямате никакви права". Те избягаха от Мариупол през Русия


Виктория Кузнецова и Денис Федотов
Виктория Кузнецова и Денис Федотов

Над 6 милиона украинци са напуснали родината си от началото на войната. Близо един милион от тях са влезли в Русия. Някои не са имали избор. Ако се питате какво се случва с тях после, отговорът е в историята на Денис и Виктория.

На 23 март Денис Федотов бяга от дома си в Мариупол заедно с бременната си съпруга заради руските бомбардировки. След като пътуват близо месец през Русия, те пристигат на руската граница с Финландия. По това време Федотов е загубил четири пръста. Руските митничари го събличат и претърсват, след това го разпитват с часове.

Федотов е на 20, а съпругата му Виктория Кузнецова е на 19 години. Те казват пред Север Реалии, част от Радио Свободна Европа, че това е най-трудното преживяване, което са имали. Те са едни от многото украинци, принудени да преминат през територията на Русия, за да избягат от нейните атаки.

Над един милион украински цивилни са влезли в Русия от началото на войната по данни на руското Министерство на отбраната. Украйна потвърди тези данни. Тези бежанци обаче срещат далеч по-сурови условия, отколкото мнозинството от над 5 милиона украинци, избягали в други страни.

„Няма да забравя този страх“

„Беше психологически разпит“, казва Федотов. „Питаха дали познавам украински войници, какво съм ял вчера и защо с жена ми сме наематели в апартамент близо до военна база в Мариупол“.

Когато тръгват, Федотов и Кузнецова носят със себе си само една чанта и домашните си любимци. Преди да се евакуират обаче Федотов се оказва на открито по време на бомбардировки. Това се случва, докато говори със свой приятел, чийто крак е ударен по време на взривовете. Федотов губи палеца си и още три пръста. По-късно, когато пристига във Финландия, разбира, че приятелят му е жив. Въпреки това казва, че страхът, който изпитва в момента на експлозията, променя живота му.

„Никога няма да забравя този страх“, казва той. „Бях уплашен, че повече няма да видя майка си, жена си и неродения си син“.

След това те все още не искат да напуснат града си, докато не им го заповядват проруски войници на самопровъзгласилата се Донецка народна република. По думите на Федотов военните са извършвали „прочистване“ на района, като редица други жители на тази част на града са били предупредени да вземат по една чанта и да се подготвят за евакуация в Русия. В много случаи жители на града не са имали избор да избягат в различна държава.

„Стреляха от всички страни“

Мариупол е един от най-тежко засегнатите от войната градове. Според местните власти над 95% от територията му е в руини, а над 21 000 цивилни са били убити по време на обсадата. Градът вече е под руски контрол. Информацията за щетите и жертвите не може да бъде потвърдена от независим източник в условията на война. Нарастват и сигналите, че Русия поддържа т.нар. филтрационни лагери в покрайнините на града, както и в други части на Украйна, през които преминават украински граждани преди да бъдат евакуирани.

„Стреляха от всички страни“, казва Федотов за времето, през което е бил в града след началото на войната на 24 февруари. „Един ден падна снаряд в къщата на съседа, счупиха се всички прозорци. Хората оцеляха, но кучето им беше разкъсано. Само каишката остана. Всеки ден ставахме и си лягахме с експлозии“.

"Сега аз нямам дом". Разказът на Валентина, която избяга от Украйна в Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

След като им е заповядано да напуснат дома си, Федотов и Кузнецова вървят пеша в продължение на 10 километра преди да пристигнат в контролирана от сепаратистите територия. Там им се налага да чакат цял ден, за да минат проверка. Вследствие на студеното време се влошават раните по ръката на Федотов, както и здравето на бременната му съпруга.

„Сутринта имаше хиляди хора, а до вечерта бяха пристигнали още толкова. Имахме късмет, че тя е бременна“, казва още Федотов, като уточнява, че на бременните жени е било позволено да се придвижат напред в опашката.

Въпреки това физическото натоварване, времето и дългото чакане почти довеждат Кузнецова до преждевременно раждане. Тя е отведена в местна болница, близо до град Донецк. По време на това посещение семейството окончателно решава, че не иска да живее в контролирани от сепаратисти територии, нито синът им да се ражда там.

„В болницата имаше сестра, която каза, че мрази украинци. Когато беше на смяна, слагаше инжекции по възможно най-болезнения начин“, казва Кузнецова.

„Говореха ни по много агресивен начин: „Вие, от Мариупол, затваряйте си устите, нямате никакви права тук““.

Когато се възстановява, двойката решава да се премести в Европа. За да може да си позволи пътуването от Източна Украйна до руската граница с Финландия, семейството продава повечето си ценни вещи, включително и лаптопа и малкото бижута, които носи. Федотов и Кузнецова минават през Ростов, Москва, Санкт Петербург, за да стигнат до северозападния руски град Виборг. Малко по-късно, на финландската граница, минават през тежък разпит и влизат във Финландия на 10 април.

Днес се намират в Йоенсуу, град в източна Финландия близо до руската граница, където са подали документи за подслон и очакват раждането на сина си. Казват, че се радват, че това ще се случи в безопасна среда, но и че мислите им са все още с роднините, които не са успели да избягат от Мариупол.

XS
SM
MD
LG