Връзки за достъпност

Извънредни новини

София е блокирана. Превозвачите протестират в цялата страна след "конструктивен диалог" с премиера


Работещите от „Столичен електротранспорт", ЕАД „Столичен автотранспорт" ЕАД, „Метрополитен" ЕАД и „Център за градска мобилност" ЕАД провеждат протест на няколко места в столицата. На снимката: протестът на площад „Сточна гара", София, 18 май, 2022.
Работещите от „Столичен електротранспорт", ЕАД „Столичен автотранспорт" ЕАД, „Метрополитен" ЕАД и „Център за градска мобилност" ЕАД провеждат протест на няколко места в столицата. На снимката: протестът на площад „Сточна гара", София, 18 май, 2022.

Превозвачи в цялата страна излязоха на протест в сряда сутринта. Те настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

По-късно в сряда Министерският съвет официално обяви нов пакет от антикризисни мерки, които включват отстъпки на горивата и падане на акциза на електроенергията и природния газ. Това са част от исканията на превозвачите.

Ден по-рано във вторник Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите се срещна с министър-председателя Кирил Петков, за да обсъдят антикризисните мерки. Тогава Милтенова съобщи, че според нея е имало конструктивен диалог, но решения засега няма.

Работещите в транспортните дружества към Столичната община протестират заради опасност да останат без заплати, съобщи БНР. На отделен протест излизат и шофьорите на таксита, които ще се присъединят към служителите на градския транспорт пред Министерски съвет. Трети протест е организиран от Камарата на автомобилните превозвачи.

От сутринта Федерацията на транспортните работници на КТ "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България бяха блокирали ключови кръстовища в София, сред които "Лъвов мост", "Сточна гара" и кръстовището при Петте кьошета, като частично преминаваха само някои превозни средства на градския транспорт. Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!“.

Протестът днес в София има още два сборни пункта – единият е на "Ботевградско шосе", а другият – на бул. "Царица Йоанна" преди тунела в "Люлин".

Протестът се провежда в деня на матурата за зрелостници по български език и литература. Шествия има също в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, както и по гранични пунктове. Временно са преустановени извънградските превози в редица области.

Това е пореден протест на превозвачите. В началото на месеца протестиращи фирми и браншови организации поискаха оставките на министъра на транспорта Николай Събев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министъра на финансите Асен Василев заради "липса на конструктивен диалог" и "липса на експертиза". И Събев и Караджов казаха, че няма да подадат оставка, като министърът на транспорта определи исканията на превозвачите като "политически".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG