Връзки за достъпност

Извънредни новини

Анджей Дуда говори пред украинските депутати в Киев


Президентът на Полша Анджей Дуда беше посрещнат с овации в украинския парламент
Президентът на Полша Анджей Дуда беше посрещнат с овации в украинския парламент

Полският президент Анджей Дуда стана първият чуждестранен лидер, който говори на живо пред депутатите в украинския парламент след началото на руската инвазия на 24 февруари. Той призова народните представители да не се поддават и да не приемат исканията, идващи от Владимир Путин.

„Само Украйна има право да избира бъдещето си“, каза Дуда и добави, че полско-украинското единствено не може да бъде нарушено от никого. Полският президент каза още, че всеки сантиметър, който Украйна реши да даде на Путин ще бъде удар по целия Запад.

В събота Киев обяви, че няма да води преговори, които да включват сделка, с която се отстъпват територии в полза на Русия.

Полша е страната, която приюти най-много бежанци от Украйна. Близо 3,5 от общо 6,5 млн. украинци, които напуснаха страна си отидоха в Полша. Варшава предостави военна, хуманитарна и финансова помощ за Украйна и дори изрази готовност да предостави съветските си изтребители в замяна на по-модерни американски машини.

Украинските власти съобщиха, че войната се намира в третата си и най-важна фаза. Военните действия са съсредоточени в района на Донбас. По-рано през седмицата руската армия окончателно завладя Мариупол-последната точка на украинска отбрана на сухопътния коридор между Крим и територията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG