Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев все още е под контрола на Бойко Борисов, каза Кирил Петков


Според Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев е под контрола на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
Според Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев е под контрола на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев „все още“ е под контрола на бившия премиер Бойко Борисов. Това заяви в свое интервю пред немското издание Велт ам Зонтаг министър-председателят Кирил Петков.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ казва в интервюто си, че „българското правосъдие продължава да не работи независимо“, но големите промени са сложни, защото управляващата коалиция няма мнозинство, което да му позволява да прави конституционни промени.

По думите на Петков Русия е извършила организирани хибридни атаки срещу България, а потърпевши са били „Български пощи“ и „водоснабдяването“. Той определя и организираните от „Възраждане“ протести като „поява на странна опозиция“, която е „развявала руски знамена“.

През април пощите бяха атакувани в дните преди в страната да бъдат раздадени пенсиите и надбавките на пенсионерите за Великден. Министърът на електронното управление Божидар Божанов обяви, че зад атаките изглежда, че стоят руски хакерски групи.

„Руия има много т.нар. приятели и сътрудници тук“, каза още Петков.

В интервюто си премиерът коментира също и историята с джиповете на обединението „Консорциум Аркад“, построило продължението на „Турски поток“ през България и как един от тях се оказа разпределен за съпруга на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

„Установихме, че двете неща са свързани - борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва“, казва премиерът.

Петков подчертава също и успехите, които неговото правителство е постигнало във връзка с диверсификацията на енергийните доставки и намаляването на зависимостта от Русия.

През април „Газпром“​ едностранно прекрати доставките на газ за България в нарушения на действащ договор. Това се случи, след като българското дружество „Булгаргаз“ отказа да изплаща доставките в сметки в рубли в руска банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG