Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият руски войник, обвинен в убийство на цивилен, получи доживотна присъда в Украйна


Вадим Шишимарин илиза от съда в Киев, 23 май 2022 г.
Вадим Шишимарин илиза от съда в Киев, 23 май 2022 г.

Съдът в Киев осъди 21-годишния руснак Вадим Шишимарин на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в Украйна. Така завърши първият съдебен процес за военни престъпления, извършени по време на войната в Украйна.

Дни по-рано Шишимарин се призна за виновен за убийството на 62-годишния украински цивилен Александър Шелипов.

Наказанието беше постановено в пълна съдебна зала в районния съд Соломянка в Киев. По думите на съдия Сергей Агафонов Шишимарин е изпълнил "престъпна заповед", дадена му от войник от по-висок ранг. Осъденият е произвел няколко изстрела в главата на жертвата с автоматично оръжие.

В последното си изявление пред съда миналата седмица Шишимарин, който произхожда от сибирския регион Иркутск, каза, че не е искал да убива Шелипов и "искрено“ съжалява за случилото се. Виктор Овсяников, адвокатът на сержанта, каза в заключителната си реч, че клиентът му се е страхувал за живота си, след като два пъти е отказал да изпълни заповедта да застреля Шелипов.

Украйна обвинява Русия в жестокости, извършени срещу цивилни през трите месеца след началото на инвазията през февруари. Киев твърди, че са идентифицирати над 10 000 възможни военни престъпления. Независими медии и правозащитни групи също събрират все повече доказателства за атаки срещу украински цивилни.

В няколко украински града, които бяха временно окупирани от руската армия, бяха открити стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове. Свидетели разказват, че руски войници са стреляли срещу невъоръжени цивилни и са изнасилвали жени и деца.

Русия многократно е отричала каквото и да е участие във военни престъпления.

Украинските власти идентифицираха и 10 войници от 64-а механизирана пехотна бригада, които смятат за отговорни за жестокост срещу цивилни.

През миналия месец украинският главен прокурор Ирина Венедиктова каза, че те са заподозрени в "жестокост към цивилни и други военни престъпления". По думите на прокурора украинските следователи продължават да събират доказателства и че това е само началото на нейните открития.

Прокурорът каза още, че се провеждат разследвания, за да се установи дали 10-те руснаци са участвали в убийството на цивилни в Буча. Оттеглянето на руските сили от Буча и други градове близо до столицата разкри ужасяващи доказателства за убийства, изтезания, масови гробове и безразборно нападение на цивилни в сраженията.

На 12 май Съветът на ООН по правата на човека одобри с преобладаващо мнозинство резолюция за начало на разследване на твърдения за злоупотреби от руски войски в райони на Украйна, които Русия временно е контролирала. Резолюцията на съвета цитира очевидни случаи на изтезания, стрелби и сексуално насилие, заедно с други жестокости, документирани от екип на ООН на място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG