Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сделката е завършена. Абрамович продаде "Челси"


Роман Абрамович беше засегнат от санкциите след началото на войната в Украйна заради „привилигорован достъп“ до Владимир Путин
Роман Абрамович беше засегнат от санкциите след началото на войната в Украйна заради „привилигорован достъп“ до Владимир Путин

Сделката за 4.25 млрд. паунда за смяната на собствеността на футболния „Челси“ е завършена. Това стана възможно, след като досегашния собственик Роман Абромович се съгласи с условията на британското правителство, което се превърна в страна в преговорите.

Управлението на клуба ще бъде поето от Тод Боули, който е начело на група от няколко инвеститори. Смяната на собствеността стана възможна, след като първо беше одобрена от управлението на Висшата лига, а по-късно министърът на културата Надин Дорис издаде лиценз, с който сделката става възможна.

Руският олигарх Роман Абрамович купи „Челси“ през 2003 г., а инвестициите му позволиха клуба да се превърне в един от най-силните в английския и европейския футбол. След началото на войната в Украйна той попадна под санкциите на САЩ и ЕС заради „привилигорован достъп“ до Владимир Путин. Впоследствие дейността на „Челси“ беше силно ограничена и Абрамович се оказа принуден да продаде клуба.

Продажбата задвижва процес от два етапа. В първия 2.5 млрд. паунда ще бъдат задържани в сметка, докато правителството не получи пълна яснота, че средствата ще бъдат насочени към фонд за жертвите от войната в Украйна. 1.6 млрд. паунда, колкото е размерът на заемите на Абрамович към клуба, ще бъдат насочени към сметка, която обаче ще бъде блокирана от правителството.

Новите собственици обещават да инвестират още 1.75 млрд. паунда в клуба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG