Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ще изслуша Калина Константинова за кризата с бежанците 


Калина Константинова
Калина Константинова

Народното събрание реши да изслуша вицепремиерката по ефективното управление Калина Константинова заради обявеното от нея прекратяване на кампанията по преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието в държавни почивни бази в страната. Предложението беше на парламентарната група на ГЕРБ, а Константинова ще бъде поканена в пленарната зала в четвъртък.

Повод за изслушването ѝ стана нейната гневна реакция в понеделник, провокирана от липсата на интерес сред украинците да ползват организирания от управляващите в неделя транспорт от Варна и Бургас до Рибарица и Паничище.

От 1 юни правителството намалява от 40 на 15 лв. дневната сума, която плаща на хотелиерите за всеки бежанец, настанен в хотел, и тези, които искат да останат там, трябва сами да си доплащат престоя по време на летния почивен сезон.

Управляващите планираха кампания по преместване на всички украинци, които не могат да посрещнат тези разходи, в държавни почивни бази във вътрешността на страната. Транспортирането им от Варна и Бургас трябваше да започне в неделя с автобуси, а след това и с влакове. Тогава обаче заминаха едва около 60 души.

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им, и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова в понеделник.

Вместо това тя каза, че “хората в истинска нужда, които нямат къде да отидат след 31 май”, ще бъдат настанени временно в центровете в Елхово и Сарафово. Планът е те да останат там най-много 72 часа, след което да бъдат транспортирани до държавни почивни бази.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG