Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма условия за моя визита". Радев отхвърли варианта да се види с Макрон за Северна Македония 


Румен Радев посети в сряда изложението за отбранителна техника "Хемус 2022" в Пловдив.
Румен Радев посети в сряда изложението за отбранителна техника "Хемус 2022" в Пловдив.

Президентът Румен Радев не възнамерява да посети френския си колегя Еманюел Макрон заедно с премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска, за да обсъдят евентуалното вдигане на българското вето над преговорите на Северна Македония за еврочленство.

Това каза държавният глава по време на свое посещение в Пловдив в сряда, отхвърляйки появила се през последните дни неофициална информация, че се планира посещение на българска делегация в Париж, където да бъде одобрено предложение на Макрон за вдигане на българското вето.

"Няма условия за моя визита", каза пред журналисти Радев в сряда. "Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Искам да видя реални резултати. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори."

Президентът коментира и потвърденото в края на миналата седмица намерение на управляващата коалиция да остави финалното решение по тази тема на Народното събрание, посочвайки, че депутатите трябва да се съобразят с волята на хората.

За "добросъседството" между София и Скопие с реални резултати
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

"Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", каза Радев без да уточни дали има предвид инициирането на референдум.

На конкретен въпрос от журналистите дали визира национално допитване, президентът каза единствено, че следи внимателно позициите на партиите, както според него го правят и българите. До момента за референдум по темата са говорили "Възраждане" и ВМРО.

По повод приетия миналата седмица план за въвеждане на еврото от 2024 г. държавният глава каза, че "пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел, заложена в договора ни за членство, но трябва да бъдат отчетени и потенциалните рискове".

"Решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания", добави Радев, добавяйки, че успоредно с плана за въвеждане на еврото, трябва да има и план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността на българската икономика.

Помолен да коментира действията на правителството по отношение на бежансдката криза, президентът заяви, че "всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG