Връзки за достъпност

Извънредни новини

100 дни война в Украйна


На стотния ден от началото на руската агресия в Украйна на площад "Славейков" в София беше разпъната 100-метрова синя пътека. Хората поставят жълти цветя на синия фон. Двата цвята символизират украинското знаме.
На стотния ден от началото на руската агресия в Украйна на площад "Славейков" в София беше разпъната 100-метрова синя пътека. Хората поставят жълти цветя на синия фон. Двата цвята символизират украинското знаме.

На 3 юни се навършват 100 дни от началото на войната в Украйна, която започна с непредизвиканото нахлуване на руски войски на нейна територия на 24 февруари.

Оттогава войната премина през няколко фази. В момента Русия се бори да завладее Източна Украйна и по-конкретно областите Луганск и Донецк.

До този момент жертвите се измерват в десетки хиляди, без да е възможно данните да се потвърдят по независим път.

За 100 дни руската армия не е постигнала нито една от първоначалните си стратегически цели, съобщи в петък британското разузнаване.

То напомня, че правителството и президентът Володимир Зеленски все още са начело на страната, столицата Киев е свободна и в района няма руски войски. В същото време украинската армия продължава да получава оръжейни доставки от Запада, което увеличава способностите ѝ.

Въпреки това руските сили вече контролират близо 90% от Луганска област и голям процент от Донецка област. С превземането на Мариупол през май беше осигурен и сухопътен коридор от територия на Русия до незаконно анексирания полуостров Крим.

В четвъртък Володимир Зеленски съобщи, че Русия контролира 20% от територията на Украйна, в което включи и незаконно анексирания полуостров Крим.

Русия все още не е обявила официално война на Украйна и продължава да избягва използването на това определение. Думата е забранена за употреба в медиите.

На територията на Украйна са регистрирани над 10 000 инцидента, които могат да бъдат признати за военни престъпления от съдебен орган. Украинският съд вече води процеси срещу руски войници за извършените от тях престъпления и издава присъди.

Жертвите

Русия само на два пъти е споменавала за свои войници, убити в конфликти, за последен път това стана в края на март и още тогава се смяташе, че числото е много занижено. Това число беше за 3825 убити руски войници.

Украйна обявява своите жертви редовно, но тази информация не може да бъде проверена.

Наблюдатели, включително и тези от мисията на ООН в Украйна, не винаги получават достъп до някои райони, в които се водят или са се водили военни действия.

Украинските власти съобщиха за над 21 хил. убити цивилни само в Мариупол, а кметът на Северодонецк, където бойните действия се развиват по-активно в последните дни, твърди, че убитите жители на града са над 1500. Хората не губят живота си само от директните атаки на руснаците, но също и от липса на храна, лекарства, медицинска грижа и други.

По отношение на военните загуби през седмицата Володимир Зеленски съобщи, че към момента на ден загиват между 60 и 100 украински войници. По-рано украинската армия съобщи за няколко хиляди жертви, които е дала.

Западът оценява загубите на Русия в жива сила на поне 15 хил., а Киев твърди, че над 30 хил. руски войници са били убити в страната.

Унищоженията

Постоянните бомбардировки доведоха до почти пълното разрушение на Мариупол и до частичното на други украински градове. В петък украинските власти съобщиха, че 60% от град Лисичанск е унищожен от руските бомбардировки.

"Там е ад". Какво разказват избягалите от Мариупол
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Специална парламентарна комисия в украинския парламент съобщи, че до момента са били разрушени над 38 хил. жилищни кооперации, а над 220 хил. души са останали без дом.

Над 1900 са разрушените или силно повредени сгради на образователни институции като училища, университети и детски градини. Стотици мостове бяха напълно унищожени, а под ударите на руски снаряди попаднаха и 500 болници.

Бежанците

По данни на ООН бежанците, напуснали Украйна в различни етапи от войната, са близо 6.8 млн. След изтеглянето на руските войски от северните и централни части на Украйна и концетрацията им в Донбас, 2.2 млн. украинци са се върнали в родината си.

В същото време над 7.1 млн. души са напуснали родните си места, но са останали на територията на страната.

Как държавата остави украинците да се оправят сами
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

Икономическият срив

Според директора на руската организация от експерти „Европейски диалог“ срещу Москва са наложени над 5000 санкции.

300 млрд. долара златни резерви на Русия бяха блокирани от Запада, а индексите на руските стокови активи се сринаха с близо 40% от нивата им от началото на годината. През април инфлацията в Русия достигна до близо 18%.

Украйна от своя страна съобщи, че 35% от БВП на страната е бил изтрит заради войната. От кабинета на Зеленски съобщиха за директни загуби, които надвишават 600 млрд. долара.

Украйна е блокирана и от възможностите за износ на голям обем от селскостопанската си продукция, като само зърното, което е блокирано в резултат от руската окупация и морските обсади, е 22 млн. тона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG