Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Случи се нещо безпрецедентно". Москва се възмути заради отменения полет на Лавров 


Руският външен министър Сергей Лавров.
Руският външен министър Сергей Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров реагира остро в понеделник заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да предоставят въздушните си пространства за негов полет до сръбската столица Белград.

Посещението на Лавров беше планирано за 6 и 7 юни, но беше отменено, след като трите съседни държави не разрешиха преминаването на самолета му. Причина за забраната са наложените на Русия европейски санкции заради войната в Украйна

“Случи се нещо безпрецедентно”, заяви по-късно в понеделник руският външен министър, определяйки забраната полетът му да премине над България, Северна Македония и Черна гора, като “скандална”.

“Зная, че ще последват много обяснения, каквито досега не сме чули. Страните, които отказаха разрешение за полета, ще кажат, че така са им наредили от ЕС и НАТО. А те, на свой ред, ще обясняват, че държавите са взели сами решенията си”, добави Лавров, цитиран от БНР.

Кремъл определи затварянето на въздушното пространство на трите държави като “враждебен акт” към Русия. Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, пък коментира, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво.

“Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави”, добави Песков.

Междувременно генералният директор на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин пък направи недвусмислен коментар по темата, споменавайки новата руска ядрена ракета “Сармат”. Той написа в Туитър, че доброто на тази ракета е, че “няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история”.

Зам.-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви от своя страна, че демаршът на България, Северна Македония и Черна гора е насочен към Русия и Сърбия като държави и затова те трябва да реагират заедно.

От Европейската комисия отказаха коментар за думите на Дмитрий Рогозин и допълниха, че не обсъждат “глупости” в Туитър. Говорител на Комисията допълни пред БНР, че решението на България, Северна Македония и Черна гора е напълно легитимно, изразявайки задоволство, че тези страни подкрепят политиката на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG