Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да го изстрелят с катапулт". Как реагираха социалните мрежи на забранения полет на Лавров


Колаж на Сергей Лавров в тръбата на газопровода "Турски поток". Автор: Иван Червенков
Колаж на Сергей Лавров в тръбата на газопровода "Турски поток". Автор: Иван Червенков

България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното им пространство. В резултат посещението му в Сърбия на 6 и 7 юни беше отменено. Той определи забраната като „скандална“.

Потребители в социалните мрежи реагираха на новината като предложиха алтернативни варианти - Лавров да стигне до Белград пеша, с автобус или по газопровода „Турски поток“, който сега пренася руски газ за Сърбия. Дори - с катапулт.

Иван Червенков, популярен с кибер карикатурите си, публикува колаж на руския външен министър в тръбата на „Турски поток“ с текст „Zдравейте, братя сърби“. Буквата Z се превърна в символ на руската военна инвазия в Украйна и е използвана от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна.

Други потребители предложиха Сергей Лавров да хване автобус от Москва до Белград.

„Лавров е просто хленчещ дребосък“, написа в Туитър Джон Пол Нюман, преподавател по европейска история в университета в Мейнут, Ирландия. „Той трябва да хване FlixBus от Москва до Белград.“

Някои потребители в социалните мрежи предложиха Лавров да последва думите на бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ), която през 2020 г. се обърна задочно към протестиращи срещу правителството на ГЕРБ с думите: „Ходи пеша, бе“.

„Ако трябва да се пошегувам, препоръчвам на Лавров да послуша Караянчева с нейното „Ходи пеша, бе“, написа във Фейсбук Стела Николова, адвокат от Варна и народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание от „Демократична България“.

Потребител във Фейсбук с име Ненко Генов излезе с по-крайна идея - външният министър на Русия да бъде изстрелян с катапулт. „Предлагам да го изстрелят с катапулт. Русия и без това е в Средновековието“, написа той.

След новината за забранения полет на Лавров генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин критикува позицията на европейските държави и ги заплаши с все още тестваната руска ядрена ракета „Сармат“. Той написа в Туитър, че доброто на тази ракета е, че „няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история“.

Под публикацията му се появиха редица коментари, които осмиват думите му.

„Трябва да сложите Путин и Лавров на „Сармат“ и да ни ги пратите в Сърбия“, написа потребител с име Предраг Брайович. „И вие може да се присъедините. Ние сме готови да се жертваме.“

Европейският съюз затвори въздушното си пространство за руски самолети след началото на непредизвиканата руска военна инвазия в Украйна. България е членка на ЕС, а Северна Македония и Черна гора са сред страните, които се надяват да се присъединят скоро.

На този фон Сърбия остава приятелски настроена към Русия, дори и след нахлуването на армията ѝ в Украйна. Балканската страна досега не се присъедини към ширикообхватните санкции на ЕС срещу Русия, а Кремъл категорично подкрепя отказа на Белград да признае независимостта на Косово. Подобно на други европейски страни, Сърбия е силно зависима от руските доставки на природен газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG