Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Първият танкер с втечнен газ от САЩ вече е доставен в България няколко дни преди очакваната дата. Това съобщи енергийното министерство пред Би Ти Ви в понеделник.

Доставката беше договорена от Петков по време на посещението му в САЩ в началото на май. Руската "Газпром" беше монополист в доставките на газ за България до 27 април, когато едностранно ги прекрати в нарушение на действащ договор. Това наложи спешно реорганизиране и търсене на алтернативни източници.

Танкерът вече се разтоварва на терминал извън България, като все още не е ясно къде точно. През май премиерът Кирил Петков съобщи, че първият танкер се очаква на 8 юни, а вторият на 23-и.

Количествата втечнен газ от САЩ са договорени конкретно за България и не са обвързани с общи европейски доставки. След посещението си в САЩ Петков уточни, че предстои България да сключи и дългосрочен договор без посредници и на "доста по-ниски цени" от моментните на пазара.

Договорът между България руския доставчик Газпром беше прекратен на 26 април, като доставките бяха спрени ден по-късно. Причината за това е отказът на България плаща газа в рубли, тъй като това е в противоречие с условията на договора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG