Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия няма да спира доставките на газ до повече европейски клиенти


През април "Газпром" прекрати доставките на газ за България в нарушение на дългосрочен договор между двете страни
През април "Газпром" прекрати доставките на газ за България в нарушение на дългосрочен договор между двете страни

Не се очаква руската компания „Газпром“ да спира доставките до други клиенти, извън тези, до които подаването на гориво вече е било спряно. Това стана ясно от изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков подчерта, че всички клиенти, които е трябвало да бъдат отрязани от доставките, вече са спрели да получават руско гориво. По негови думи тези, които към момента получават газ, работят по „новата система“ за разплащания предложена от Москва на клиентите от Европа.

През април „Газпром“, в нарушение на подписани дългосрочни договори, първо спря доставките газ за България и Полша заради отказа им да правят плащания в рубли в сметки в руска банка. По-късно бяха прекъснати доставките още на Финландия и Нидерландия, както и на редица европейски гиганти като германското представителство на Shell и датската Orsted.

До ситуацията се стигна, след като пред март президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва ще приема само рубли по договорите за доставка с „неприятелски“ страни.

Впоследствие ЕС излезе с обща позиция, че държавите и компаниите от блока няма да плащат за руския газ в рубли. Един от аргументите беше, че договорите им с руската компания всъщност ясно предвиждат в какви валути да се плаща и това са долари или евро, а не рубли.

Малко по-късно Руската централна банка обяви механизъм за плащане на руския газ, който предвижда клиентите на „Газпром“ да си направят две сметки в свързаната с нея „Газпромбанк“- една в долари или евро и една в рубли.

След това банката обръща чуждестранната валута в рубли и я прехвърля във втората сметка на клиента, а от там - по сметката на „Газпром“ . Според указа на Путин плащането ще се счита за завършено едва след като чуждестранната валута бъде обърната в руски рубли.

Въпреки общата позиция на ЕС няколко европейски компании съобщиха, че са извършили успешни плащания към Газпром.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG