Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН блокира приемането на актуализацията на бюджета в парламентарна комисия


Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН)
Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН)

Бюджетната комисия в парламента не прие предложенията за промени в държавния бюджет за 2022 година. Депутатите от “Има такъв народ” (ИТН) се въздържаха по време на гласуването в четвъртък и така блокираха приемането на актуализацията в комисията.

Това се случи след като лидерът на ИТН Слави Трифонов каза в сряда, че партията му повече няма да участва в управляващата коалиция. По-рано същия ден министрите от квотата на ИТН напуснаха заседанието на Министерския съвет по време на обсъждането на актуализацията на бюджета. Последваха взаимни обвинения между ИТН от една страна и премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев от друга за начина, по който се харчат парите на държавата.

Актуализацията на бюджета предвижда антикризисни мерки и заплага нови нива на ръст на БВП и на инфлацията заради негативните ефекти от войната в Украйна. Сред мерките са по-ниско ДДС на парното, освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, нулева ставка на ДДС за хляб и др.

Предвиждат се и увеличаване на пенсиите и помощите за отглеждане на дете, както и нови разходи за здравеопазване. Тези мерки бяха гласувани отделно в бюджетите на социалното осигуряване и на здравното осигуряване и бяха подкрепени от мнозинството депутати, включително и народните представители от ИТН.

Финансовият министър Асен Василев каза, че пенсиите няма как да се увеличат, ако не бъде приета актуализацията на държавния бюджет, в която те са заложени като разходи. Василев добави, че според него е недопустимо да се “играят игри” на гърба на народа.

В подкрепа на актуализацията в бюджетната комисия гласуваха 11 депутати от “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”. Против бяха 8 депутати от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Тримата представители на ИТН се въздържаха.

Проектът за актуализация на бюджета ще бъде гласуван и в пленарната зала, въпреки че бюджетната комисия не го подкрепи. След оттеглянето от управлението на ИТН управляващите имат 109 гласа - по-малко от нужното мнозинство от 121 депутати. Финансовият министър изрази надежда, че актуализацията ще бъде приета въпреки това.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов посочи като един от мотивите си да изтегли партията си от управляващата коалиция финансовата политика на правителството, която “води държавата към фалит”.

Премиерът Кирил Петков от своя страна обвини вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов от квотата на ИТН, че иска увеличаване на парите за пътно строителство с 3,6 млрд. лева, които според него ще бъдат изхарчени непрозрачно и ще отидат при фирми “близки до ГЕРБ”, които сега са разследвани за злоупотреби. Караджов отрече.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG