Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическата криза е факт." Радев призова партиите в парламента да намерят ново мнозинство


Румен Радев. Снимката е архивна
Румен Радев. Снимката е архивна

Президентът Румен Радев призова партиите в парламента да намерят ново управленско мнозинство. Това е първият коментар на държавния глава, след като “Има такъв народ” (ИТН) съобщи, че ще се оттегли от управляващата коалиция.

“Политическата криза е факт, но за разлика от предишните кризи, тази се разгръща в условията на прогресираща инфлация, на социална, икономическа и продоволствена криза, породени от войната в Украйна”, каза Радев в петък пред журналисти.

“Парламентарно представените партии трябва да намерят възможно най-бързо изход от ситуацията, защото се нуждаем от отговорно и устойчиво управление”, каза още президентът. “Докато партиите търсят формирането на управленско мнозинство, кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса, да отстои ветото за Република Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет по национална сигурност и да осигури функционирането на държавата.”

В сряда лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че партията му повече няма да участва в управляващата коалиция. Последваха взаимни обвинения между ИТН от една страна и премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев от друга за начина, по който се харчат парите на държавата.

Освен това Трифонов и съпартийците му обвиниха Кирил Петков, че е поел ангажимент да вдигне ветото върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, без управляващите в Скопие да са изпълнили исканията на София. Премиерът отрече това, а на пресконференция в София в четвъртък еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи каза, че няма напредък по темата.

След оттеглянето от управлението на ИТН в управляващата коалиция останаха “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”. Те имат общо 109 гласа в парламента - по-малко от нужното мнозинство от 121 депутати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG