Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политически интриги". Кирил Петков ще търси подкрепа от депутати на ИТН в парламента


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков ще продължава да търси съдействие от депутатите на „Има такъв народ“ за приемане на законодателните предложения на правителството. Това каза премиерът в обръщение в петък.

„Аз също вярвам, че има хора с висок морал в този парламент, които ще изберат България пред своя партиен лидер. Особено ако партийният лидер е бивш певец, който най-безотговорно решава да хвърля риск върху това правителство само заради личното си его“, каза още Петков.

Обръщението на премиера дойде след като в четвъртък бюджетната комисия в парламента не прие предложенията за промени в държавния бюджет. Срещу промените гласуваха от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, а представителите на ИТН се въздържаха.

Според Петков няма причина депутатите да не гласуват актуализацията на бюджета, която предвижда увеличаване на социалните плащания и парите за бизнеса, както и да поставят под риск парите, които страната трябва да получи от ЕС по Плана за възстановяване. Той определи поведението на част от партиите като „политически интриги“ и „политически игрички“.

Петков добави, че „Продължаваме промяната“ не се страхува от избори и че настоящата ситуация е „вододел“ между „страната на корупцията“ и „страната на прозрачността“.

По-рано в четвъртък зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини Петков, че се е опитал да подкупи депутати от партията. Йорданов не спомена имена и не предложи доказателства за твърденията си, но подчерта, че депутатите са отказали на Петков.

Обвиненията на Йорданов бяха отхвърлени от председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ (ПП) Андрей Гюров.

„Ние не офертираме, не купуваме и не раздаваме бюджети за постове и управление. Може би това е причината да се стига до това напрежение и излизане на коалиционни партньори“, каза Гюров.

Единственият депутат от ИТН, който каза, че е говорил с Петков затова евентуално да гласува в полза на предложенията на правителството беше Кирил Сименов. Той обаче отрече премиерът да му е предлагал подкуп срещу съдействието му.

„Не ми е предлагал нито постове, нито пари или всякакви такива работи. Просто си поговорихме и ми каза, че, ако мога да си преосмисля позицията, да не хвърлям страната в хаос“, каза Симеонов.

Слави Трифонов извади партията си от управляващата коалиция, а причините, които посочи бяха липсата на пари в хазната и вземането на „еднолични решения против волята на българския народ“, спрямо Северна Македония. След излизането на ИТН от управляващата коалиция, останалите три партии в нея - ПП, БСП и „Демократична България“ разполагат със 109 депутати при необходими за мнозинство 121.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG