Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радостин Василев е бил разпитан от полицията


Радостин Василев (вдясно)
Радостин Василев (вдясно)

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев е бил разпитан в столичната полиция. Това каза той пред Би Ти Ви във вторник. Василев е бил привикан в понеделник след постъпил сигнал срещу него от собствениците на ресторанта "101 Bar and Dinner" в столичния кв. "Дианабад" в близост до басейн "Диана".

По информация на "Капитал" собствеността на заведението е непряко свързана с Александър Сталийски.

По-рано в понеделник Василев съобщи на пресконференция, че напуска партия "Има такъв народ" и че председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов му е казал: "Пич, Дългия каза да не закачаш Сталийски".

Според Василев в подадения сигнал е записано, че се е разхождал в заведението арогантно. Той каза още, че за него и за много други хора не е тайна чие е заведението и че чрез подставени лица то се контролира от Сталийски.

"Дневник" припомня, че през 2009 г. Сталийски беше описан от тогава доскорошния премиер Сергей Станишев като част от неформален кръг "Котараците", който е близък до Бойко Борисов.

"За мен не е тайна на кого е заведението. За цялото българско общество не е тайна. Защо трябва да го крием и да се плашим, че това е на Сталийски?", каза Василев.

Според спортния министър в оставка в края на месец март са извършили оглед на спортната база в комплекс „Дианабд“, където са установили незаконно строителство, за което са подали сигнал до ДНСК. По думите на Василев Тошко Йорданов му е казал: „Пич, Дългият ме праща. Недей праща хора в ресторанта, за да не хвърляме напрежение върху Гроздан Караджов. Това го каза в моя кабинет“.

Според ИТН Йорданов не е казвал нищо за ресторанта, а е помолил Василев да не създава напрежение с регионалния министър.

На пресконференцията в понеделник Василев съобщи, че той и още петима депутати от "Има такъв народ" свалят доверието си от лидера Слави Трифонов и напускат партията му. В ефира на Би Ти Ви във вторник министърът в оставка нарече депутатите от ИТН "гумени печати" на волята на ръководството. Той нарече Тошко Йорданов "професионален лъжец" и каза, че всички от партията са минали тест за лоялност, някои са били подложени на детектор на лъжата, освен Йораднов - единственият, който е отказал.

Радостин Василев каза още, че се е срещал в дома си с премиера Кирил Петков, като още "осем-девет души" са били на срещата. "Кирил Петков нищо не ни е обещавал, а искаше да разкаже какво се е случило в МРРБ", каза Василев и уточни, че срещата е била два дни преди пресконференцията. Не е имало уговорки за подкрепа или за постове, нито за пари, категоричен беше той.

Радостин Василев е един от общо четиримата министри на "Има такъв народ", които подадоха оставки, след като лидерът Слави Трифонов съобщи преди седмица, че ги "изтегля".

Изявлението на Трифонов породи политическа криза. След изтеглянето на ИТН управляващата коалиция може да управлява само с правителство на малцинството. Премиерът Кирил Петков изрази надежда, че ще намери 12 депутати от ИТН, които са склонни да подкрепят правителството му. Той приветства решението на шестимата отцепници от ИТН и каза след пресконференцията на Василев, че "мафията загуби своя коалиционен партньор".

ИТН обвиниха Василев в натиск над членове на партията и пуснаха запис, на който според тях бившият министър се опитва да принуди депутатката от партията Христинка Иванова да се присъедини към отцепниците. Василев отрече в ефира на Би Ти Ви да е заплашвал Иванова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG