Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В пленарната зала има ново мнозинство". ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" отстраниха Никола Минчев


Никола Минчев
Никола Минчев

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ вече няма да бъде председател на Народното събрание. За предсрочното му освобождаване гласуваха 125 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

"В пленарната зала има ново мнозинство", каза Никола Минчев от парламентарната трибуна преди гласуването. "Влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна на един модел, който властваше до този момент. Новооформящото се мнозинство не само не носи промяна, а ще съхрани предишния момент. В такъв парламент може би е по-добре да не бъда председател. Защото тези, които щяха да изчегъртват, изчегъртаха мен."

В подкрепа на Минчев и срещу искането за освобождаването му гласуваха 113 депутати от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Един депутат от ПП се въздържа. Гласуваха 239 от 240 народни представители. Отсъстваше Делян Пеевски (ДПС).

Резултатите от гласуването на искането за предсрочно освобождаване на Никола Минчев като председател на парламента
Резултатите от гласуването на искането за предсрочно освобождаване на Никола Минчев като председател на парламента

Искането за освобождаване на Минчев беше внесено от парламентарната група на ИТН в сряда и получи подкрепата на общо 120 депутати от цялата опозиция. Основният мотив в него е, че Минчев не е допуснал външната министърка в оставка Теодора Генчовска да бъде изслушана в сряда на закрито заседание, за да може да представи засекретени от нея документи, показващи, че Петков е поел ангажименти пред Брюксел за бързо сваляне на българското вето над началото на преговори на Северна Македония с ЕС.

Тезата на управляващите е, че предложението на ИТН за изслушване на Генчовска е било прието без в него да се посочва, че тя ще обсъжда класифицирана информация и затова точката в дневния ред е предвиждала открито заседание.

Гласуването за освобождаването на Никола Минчев е "репетиция" за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков следващата седмица, каза самият Минчев след гласуването. Искането за вот на недоверие срещу кабинета беше внесено от ГЕРБ, а ДПС, ИТН и "Възраждане" изразиха подкрепа.

"Мафията ще си преброи гласовете"

Още в началото на парламентарния ден в четвъртък председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов предложи колегите му първо да разгледат оставката на Минчев, а едва след това да продължат да обсъждат актуализацията на бюджета, която започна да се гледа в сряда. Предложението му беше прието с гласовете на новооформилото се мнозинство между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Първи думата взе председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който определи предстоящото гласуване за отстраняването на колегата му Минчев като тест, в който "мафията ще си преброи гласовете". Той атакува остро лидера на ИТН Слави Трифонов, но без да му споменава името.

Последва серия от остри размени на реплики и процедурни обяснения между депутати от ИТН и ПП, в които в един момент се включиха и някои от отцепилите се петима депутати от партията на Трифонов. Заседанието периодично беше прекъсвано от ръкопляскания от "Продължаваме промяната" или от скандирания "Оставка" от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви пълната подкрепа на левицата за Никола Минчев, когото нарече "най-добрия председател на парламента, когото съм виждал в осемгодишния си опит като депутат". Той изложи хронологията на изслушването на Генчовска в сряда, твърдейки, че в споменаването на секретните документи е било, след като парламентът вече е решил тя да говори в открито заседание. В спор с него влезе Йордан Цонев от ДПС.

Георги Свиленски
Георги Свиленски

"Ако си мислите, че ще се договорим с вас, грешите"

Премиерът Кирил Петков, който заедно с вицепремиерите си присъства на заседанието на парламента, поиска думата, за да декларира пред опозицията, че правителството му ще продължи да отстоява досегашните си позиции въпреки оттеглянето на ИТН и внесения от ГЕРБ вот на недоверие, който трябва да бъде гласуван след седмица.

"Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, грешите", обърна се той към групата на ГЕРБ.

По отношение на ДПС Петков добави, че "ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора според американските власти, няма".

Последва и реплика към "Има такъв народ", сред чиито депутати премиерът отбеляза, че има честни хора, които осъзнават историческия момент, в който се намира страната.

Към "Възраждане" той зададе въпроса как ще обяснят на избирателите си, че ще гласуват оставката на Минчев заедно с ДПС, след като едно от основните им послание е именно срещу движението на почетния лидер Ахмед Доган.

Кирил Петков се здрависва с Корнелия Нинова.
Кирил Петков се здрависва с Корнелия Нинова.

"Това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден", обобщи министър-председателят.

"Ние сме тук не за да крепим некадърното ви и корумпирано правителство, а за да го свалим. И ще го свалим", отговори му Йордан Цонев, добавяйки, че въпросът, който най-често чува от избирателите си е – кога ще си отиде този кабинет.

Тома Биков от ГЕРБ нарече Кирил Петков "пародия на Робеспиер в Конвента" и припомни, че когато започне разпад на управляващото мнозинство, първата жертва обикновено е председателят на парламента. Затова според него за освобождаването на Никола Минчев ще носи персонална вина Петков.

"Противопоставяне на тези, които грабят държавата"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че оставката на кабинета е "най-добрата антикризисна мярка". Той обвини премиера, че призовава към "етническо противопоставяне" от парламентарната трибуна. Вицепремиерът Асен Василев отхвърли обвиненията на Карадайъ.

"Не, г-н Карадайъ, призивът ни е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност", каза Василев. "Не се борим срещу хората от районите, които гласуват за вас, а срещу хората, чиито банкови сметки пълните със задкулисни уговорки."

"Говорите за нас като нещо, което ще отмине на политическия терен. Ето ви още една новина - няма да отмине - обществото ще иска тази промяна, докато се случи", каза още Василев от парламентарната трибуна.

Атанас Атанасов от "Демократична България" определи новосъздаденото мнозинство като "начало на пълзящ преврат". Атанасов нарече Никола Минчев "почтен, образован, толерантен човек", чиято глава ще бъде взета по политически причини и изрази подкрепата на партията си за него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG