Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на Европа осъди нарушенията на човешките права, извършвани от Русия в Крим


Украинци, турци и кримски татари протестират срещу руската инвазия в Украйна, Анкара, 5 март 2022 г.

Съветът на Европа изрази в четвъртък своето "голямо безпокойство" и "осъди нарушенията на човешките права, извършвани от окупационните власти на Русия срещу етническите малцинства" в Крим, предаде Франс прес.

Комитетът на министрите, изпълнителният орган на Съвета на Европа, "потвърди, че не признава незаконната анексия на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация", се казва в официално комюнике на най-голямата правозащитна организация на Стрия контитнент.

В него се отбелязва, че "под временната руска окупация ситуацията с правата на човека в Крим се е влошила значително", защото "множеството тежки нарушения на правата на човека и на международното хуманитарно право не стават обект на бързи и ефективни разследвания".

Съветът на Европа отбелязва като особено сложно положението на етническите малцинства на украинците и татарите след руската анексия на Кримския полуостров през 2014 г.

Затова Комитетът на министрите призовава Москва да отмени решението си, с което определя Асамблеята на татарите в Крим като екстремистка организация и забранява дейността ѝ.

В по-общ план "членовете на Комитета потвърждават острото си осъждане на въоръжената непровокирана и неоправдана агресия на Руската федерация срещу Украйна, която взе хиляди цивилни жертви, направи милиони хора бежанци и опустоши страната", допълва БТА.

По-рано този месец руската Дума при законодателен пакет, който предвижда да не бъдат прилагани решенията на Европейския съд по правата на човека към Съвета на Европа, постановени след 15 март. Тогава Комитетът на министрите реши да изключи Русия от организацията в отговор на руската инвазия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG