Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене


Депутатите гласуваха намаляването на ДДС ставката за хляба и доставките на природен газ
Депутатите гласуваха намаляването на ДДС ставката за хляба и доставките на природен газ

Народните представители приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Това се случи в четвъртък вечер, докато пред сградата на Народното събрание се провеждаше протест срещу действията на опозиционните партии и в подкрепа на сваления председател на парламента Никола Минчев.

Депутатите гласуваха за влизането на нов ДДС за хляба, където данъкът ще е нулев. Налогът за доставките на газ ще падне до 9%, а данъкът върху виното и бирата в ресторантите и заведенията, който беше редуциран заради пандемията от COVID-19, се връща на 20%.

Народните представители гласуваха и средства в бюджета, с които да се покрие предвиденото увеличение на пенсиите и социалните плащания. Разходите на държавата бяха преизчислени при заложен ръст на инфлацията от 11,9% и растеж на икономиката от 2,9% на годишна база.

Най-дълго депутатите спориха за увеличаването на лимита на държавния дълг до 10.3 млрд. лева. Представители на опозицията нападнаха кабинета с аргумента, че действията му са закъснели, тъй като условията по лихвите на държавните книжа са се влошили. Финансовият министър Асен Василев отхвърли аргументите им и подчерта, че тегленето на нов кредит в момента е по-добро решение, отколкото отлагането му за след година, когато увеличението на лихвения процент ще бъде още по-високо.

Дебатите около бюджета преминаха в спокоен тон, въпреки създаденото напрежение след отстраняването на Никола Минчев от председателския пост в парламента. Спор между депутатите предизвика искането на Десислава Атанасова за свикване на извънредно заседание на парламента в неделя, на което да бъдат проведени дебатите по вота на недоверие срещу правителството и процедурата по избор на нов председател на НС.

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин от БСП отхвърли искането на Атанасова с мотива, че то трябва да бъде входирано в деловодството на парламента в петък сутринта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG