Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната в Украйна може да продължи с години, предупреждава НАТО


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че най-важното е да не се остави Украйна сама и уморена.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че най-важното е да не се остави Украйна сама и уморена.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната в Украйна може да продължи с години. Затова той призова за доставка на най-съвременните оръжия на Киев, дори ако "разходите са високи".

По думите му съюзниците на Украйна трябва да работят против установяването на „международна умора“, която да доведе до намаляване на помощта.

„Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна“, казва Столтенберг пред германския вестник Билд ам Зонтаг в интервю, публикувано в неделя.

В петък британският премиер Борис Джонсън посети Киев и предложи Великобритания да провежда учения на украинските военни. След това той написа в Съндей Таймс, че „времето е жизненоважният фактор“ в тази война.

„Всичко зависи от това дали Украйна ще успее да увеличи способността си да защитава територия си по-бързо отколкото Русия успее да поднови способността си да атакува", каза той.

Джонсън пише още за необходимостта да се избегне „умората на Украйна“ в конфликта, който уби десетки хиляди украинци и разсели повече от 10 милиона души от домовете им. Руският президент Владимир Путин нареди войските си да нападнат Украйна на 24 февруари, преди повече от 3 месеца.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя след посещение на фронтовата линия, че „военните, полицията, [и] Националната гвардия... не се съмняват в нашата победа“.

„Ние няма да дадем юга на никого и всичко, което е наше, ще вземем обратно“, написа той.

В момента в Украйна военните действия са концентрирани в източната част на страната. Русия засили офанзивата си за превземане на Северодонецк, Бахмут и други градове в област Луганск по информация на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG