Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът оправда Расате по обвинението, че е ударил момиче в ЛГБТ център


Боян Станков-Расате
Боян Станков-Расате

Националистът Боян Станков-Расате получи глоба от 3000 лева за нахлуването си в ЛГБТ център в края на 2021 г. Това съобщи БТА в петък. Софийският градски съд (СГС) го оправда по обвинението, че нападението е извършено с изключителна дързост, както и че е нанесъл лека телесна повреда на момиче.

Станков е обвинен за хулиганство и нанасяне на телесна повреда след нападението над общностния ЛГБТ център „Рейнбоу хъб“ през октомври, когато той удря една от присъстващите, Глория Филипова, в лицето и заедно с група мъже опустошава помещенията на центъра. По това време Расате е кандидат за президент, като имунитетът му е свален, а той самият е арестуван. Освободен е под гаранция от 5000 лв, която също отпадна след присъдата в петък.

За обвиненията прокуратурата поиска две години условна присъда с изпитателен срок от четири години.

Расате получи само глоба, като мотивите за решението на съда са, че обвиняемият е съборил рафт в офиса и е нарязал с нож гумите на тротинетка. Той беше оправдан по обвиненията за това, че е действал с особена дързост и е причинил лека телесна повреда на Филипова, вследствие на което съдът отхвърли гражданския иск за 4000 лева.

След произнасянето на присъдата Расате е казал, че е "склонен на компромис", но няма как да плати тези пари, защото е безработен, и ще го направи, когато намери средствата. Предстои също да реши дали ще обжалва присъдата.

Според адвоката на пострадалата - Силвия Петкова, решението на съда е било повлияно от непълна правна квалификация на обвинението. По нейни думи друга причина за отпадането на част от обвиненията е непълното разследване и набързо внесеното обвинение.

Освен глобата, наложена от Софийския градски съд в петък, Расате трябва да плати и около 4000 лева разноски по делото.

Както Свободна Европа писа, прокуратурата традиционно по-леки обвинения за при крайнодесни прояви на насилие срещу ЛГБТ хора, тъй като българският Наказателен кодекс не предвижда хомофобските мотиви като утежняващо вината обстоятелство, както е в голяма част от европейските страни.

Случаят с Расате беше осъден от посланиците на над 10 държави в България, както и от редица партии и политици, като по-късно доведе и до протест в защита на човешките права.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG