Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима съдебни началници попълниха квотата на съдиите във ВСС. Кои са новите членове 


Мария Терзийска, Явор Колев, Миглена Тянкова, Васил Петков, Даниела Александрова и Младен Димитров (отляво горе надясно долу) са новоизбраните членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота.
Мария Терзийска, Явор Колев, Миглена Тянкова, Васил Петков, Даниела Александрова и Младен Димитров (отляво горе надясно долу) са новоизбраните членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота.

Квотата на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС) беше попълнена в неделя от шестима съдебни ръководители. Те бяха избрани след балотаж, тъй като на първия тур в събота никой от общо 15-имата кандидати не събра над 50% подкрепа от гласувалите.

На втория тур най-много гласове получи зам.-председателката на Окръжния съд във Варна Мария Терзийскa - 721. Втори остана председателят на Административния съд в Пловдив Явор Колев с 699 гласа. На трето място се нареди председателката на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова с 676 гласа.

Четвърти остана председателят на Окръжния съд в Ямбол Васил Петков с 645 гласа. На пето място е зам.-председателката на Софийския районен съд Даниела Александрова, подкрепена от 591 съдии, а шести остана председателят на Районния съд във Велико Търново Младен Димитров с 552 гласа.

В гласуването на балотажа участваха общо 1411 съдии - малко по-малко, отколкото на първия тур, при който гласуваха общо 1442-ма. Шестимата новоизбрани членове на ВСС събраха най-голяма подкрепа още в събота.

След попълването на съдийската квота в съвета, вече са ясни общо седмина от членовете на новия му състав. Преди две седмици следователите избраха за член на ВСС колегата си Петко Петков. Сега предстои изборът на четиримата обвинители от прокурорската квота на 9 или 10 юли, с който ще станат ясни всички членове на новия състав на ВСС от професионалната квота - общо 11-има.

Останалите 11-има изборни членове - от парламентарната квота, обаче засега не е ясно кога и дали изобщо ще бъдат излъчени преди изтичането на мандата на настоящия състав на съвета на 3 октомври.

Причината е, че след падането на правителството на Кирил Петков миналата седмица не е ясно дали това Народно събрание ще успее да излъчи нов кабинет през следващите седмици или ще бъде разпуснато, за да бъдат насрочени нови избори.

Дори и депутатите да продължат да работят през лятото обаче, също не е сигурно, че ще успеят да си попълнят квотата във ВСС. Членовете на съвета се избират с квалифицирано мнозинство от най-малко 160 гласа, което изглежда трудно постижимо на фона на силната поляризация в парламента.

В момента Конституционният съд разглежда дело, което трябва да отговори на въпроса дали членовете на Инспектората към ВСС могат да останат на постовете си след края на мандата им, ако парламентът не е избрал техни наследници. В момента съдебните инспектори са с изтекли мандати от около две години. Решението по този казус обаче ще бъде относимо и към ситуацията във ВСС.

Ето и кои са шестимата нови съдебни кадровици от квотата на съдиите:

Мария Терзийска е зам.-председателка на Окръжния съд във Варна от 2014 г. Тя правораздава като редови съдия от 2001 г., когато постъпва в Наказателното отделение на Районния съд във Варна. През 2006 г. се мести в Административното отделение на Окръжния съд в града, а през 2008 г. отива в неговото Търговско отделение.

Явор Колев оглавява Административния съд в Пловдив от 2017 г., а преди това в продължение на десет години е негов зам.-председател. Започва работа като съдия в Пловдивския районен съд през 1999 г. Две години по-късно става негов зам.-председател. Заема този пост до 2007 г., когато отива в Административния съд в града.

Миглена Тянкова е административна ръководителка на Окръжния съд в Хасково вече 10 години. През този период тя изкара един мандат от 2012 до 2017 г., след което заемаше временно поста преди да бъде избрана за втори мандат през 2017 г. Тя започва да правораздава в Районния съд в града през 1999 г., а през 2003 г. е повишена в Окръжния съд. От 2004 до 2012 г. оглавява Хасковския районен съд.

Васил Петков е председател на Окръжния съд в Ямбол от 2014 г., като това е вторият му мандат. Кариерата си на съдия започва през 2004 г. в Районния съд в Котел. От 2005 до 2009 г. правораздава в Районния съд в Ямбол, след което е избран за негов председател. Заема този пост до 2014 г., когато е избран за председател на Окръжния съд в града. След края на мандата си, заема поста временно и през 2020 г. е избран за втори мандат начело на съда.

Даниела Александрова е зам.-председателка на Софийския районен съд (СРС) от 2014 г. досега. Преди това е работила като прокурор. Тя започва работа като обвинител през 2005 г. в Окръжната прокуратура в Благоевград. През 2007 г. е повишена в Софийската районна прокуратура, където работи до 2014 г. След като се мести в СРС, веднага е назначена за негова зам.-председателка.

Младен Димитров ръководи Районния съд във Велико Търново от 2019 г. Преди това е негов зам.-председател в продължение на близо десетилетие от 2010 до 2019 г. Започва кариерата си като редови съдия в Районния съд в Свищов през 2001 г., а три години по-късно се мести в Районния съд във Велико Търново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG