Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Надявам се премиерът да го е обмислил." Радев "няма информация" за изгонените руски дипломати


Румен Радев прави изявление на срещата на върха на НАТО в Мадрид
Румен Радев прави изявление на срещата на върха на НАТО в Мадрид

Президентът Румен Радев отказа да коментира изгонването на 70 руски дипломати от България и каза, че няма необходимата информация за решението.

„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре - и като мащаби, и като последствия“, каза Радев пред журналисти в Мадрид, където е за срещата на върха на НАТО.

Решението за изгонването на 70 сътрудници на руските дипломатически представителства от България беше обявено във вторник. Според премиера Кирил Петков те са „работили срещу интересите на България“ и са „работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие“. Министерството на външните работи посочи, че те са осъществявали „дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност“.

Вицепрезидента Илияна Йотова също коментира решението за еклспулсирането на 70 сътрудници на руски дипломатически мисии в България. По думите ѝ това решение е трябвало да бъде взето от следващо правителство, а не от настоящото, което загуби вот на недоверие.

„Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има основание след като казва министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той“, каза Йотова, цитирана от БНР.

За последно България изгони руски дипломати през март. Тогава бяха отзовани 10 служители на руското посолство заради "дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения". По-рано през март Специализираната прокуратура и ДАНС обявиха, че са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България. Двама служители на посолството на Русия бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, които са предоставяли секретни данни на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG