Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лято на гнева". Масов протест за правото на аборт във Вашингтон


Протестиращите бяха заплашени от арести, но такива не бяха извършени от органите на реда
Протестиращите бяха заплашени от арести, но такива не бяха извършени от органите на реда

Хиляди се събраха в столицата на САЩ Вашингтон на протест срещу решението на Върховния съд да отмени решение, с което се гарантира правото на аборт. Протестиращите преминаха през улиците на града и достигнаха до сградата на Белия дом.

В края на юни консервативното мнозинство във Върховния съд отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно като Роу срещу Уейд, според което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си.

Събитието във Вашингтон беше организирано от движението Women’s March и беше под надслов „Лято на гнева“. Протестиращите скандираха „Няма да се върнем назад“ и носеха надписи „Забрани за нашите тела“, „Бясна съм“, „Труповете имат повече права над тялото си от жените“ и др. Протестиращите носеха зелени цветове, възприети от движенията, които се борят за правото на аборт.

По данни на организаторите в протеста са се включили над 10 хил. души.

Въпреки нарушаването на законовите разпоредби полицията не извърши арести срещу протестиращите, които останаха повече от част пред Белия дом. Там те призоваха президента Джо Байдън да използва извънредни правомощия, с които да осигури допълнителни средства за извършване на абортни процедури.

Ден по-рано Байдън подписа заповед, с която да се подпомогнат жените, които искат да извършат аборт. С нея се залага предоставянето на медикаменти и създаването на клиники, в които процедурата да се извършва. Те ще бъдат откривани в близост до границата на отделни щати, които наложат пълна забрана на абортите. Това вече се случи в 10 различни щата, но се очаква ситуацията да стане подобна в общо поне 20.

„Призовавам Министерството на правосъдието, по подобие на събитията от ерата на борбата за граждански права, да направи всичко по силите си да защити жените, които искат да се борят за правата си“, каза Байдън. Той вече определи решението на Върховния съд като „трагична грешка“.

В заповедта на президента се залага и възможността за предоставяне на юридическа помощ и адвокати, които да помагат на желаещите да извършат аборт да преминават щатските граници. Според протестиращите това не е достатъчно.

Последните проучвания на общественото мнение показаха, че мнозинството от американците се противопоставят на отмяната на Роу срещу Уейд. Едно от тях е на Центъра за изследване на общественото мнение Associated Press-NORC. То показва, че 1 от 10 американци искат абортът да бъде незаконен във всички случаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG