Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дълбока загриженост". Външно изпрати нота на Скопие заради антибългарски прояви 


На един от основните плакати на протестиращите срещу френското рпедложение в Скопие пише: "С фашисти не се преговаря".

Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота до колегите си в Северна Македония в която се изразява “дълбока загриженост” заради зачестилите през последните дни антибългарски прояви и често използване на лозунги срещу България.

От десет дни насам в Скопие се провеждат протести срещу т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето над преговорите за евроинтеграция на страната. Те започнаха на 2 юли, след като правителството на Димитър Ковачевски внесе в Народното събрание въпросния документ, който преди това беше одобрен от българските депутати.

Протестите са водени от северномакедонската опизиция, чийто лидери твърдят, че френското предложение прокарва “българизация” на страната им. Досега в Скопие бяха проведени 8 протеста, при които имаше сблъсъци с полицията. Много от демонстрантите наричат българите “фашисти” и “татари”.

В тази връзка в нотата на Външно се казва, че тя представлява отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави.

“Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на РСМ и региона”, посочват от МВнР.

Българското министерство изразява убеденост, че “подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство”.

Междувременно в понеделник ръководният орган на управляващата партия в Северна Македония единодушно подкрепи френското предложение. То обаче все още не е разгледано от северномакедонския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG