Връзки за достъпност

Извънредни новини

Закриването на спецправосъдието не противоречи на конституцията. Проблемът е с преназначенията


Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на конституцията, но въвеждането на т.нар. квоти за преназначаването на магистратите от тях в други органи на съдебната власт е противоконституционно. Това реши единодушно в четвъртък Конституционният съд (КС), съобщи правният портал "Лекс".

Става въпрос за въведените с промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ограничения колко от спецмагистратите ще могат да се преместят в даден съд или прокуратура. Квотите бяха въведени, за да няма прекомерно струпване на желаещи да се преместят в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, припомня БНР.

Законът дава право на магистратите да бъдат преназнаени в "еднакви по степен органи на съдебната власт с висока или свръхвисока степен на натовареност, по възможност от същия апелативен район". Правораздаващите досега в спецсъдилищата имат право да бъдат възстановени на старата си месторабота, но всички, които досега са предпочели да не го правят, са избрали софийските съдилища, уточнява "Лекс".

Специализираното правосъдие окончателно трябва да спре да съществува на 28 юли, което означава, че висящите преписки, разследвания и дела също трябва да бъдат прехвърлени. От спецпрокуратурата вече се оплакаха, че не знаят как това ще се случи в срок, тъй като там има над 500 преписки и над 800 дела.

ЗСВ предвижда, че висящите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура трябва да бъдат изпратени по компетентност в други прокуратури в 7-дневен срок от влизането в сила закона за закриването на спецправосъдието.

Закриването на спецправосъдието беше атакувано пред КС от главния прокурор Иван Гешев, с аргумента, че то "ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG