Връзки за достъпност

Извънредни новини
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.

Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това е последният шанс за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

23:42 22.7.2022

БСП обсъжда в понеделник кога да върне мандата

Депутатът от БСП Филип Попов каза, че шансовете за съставянето на кабинет "не са положителни" след изявлението на Слави Трифонов, че изтегля "Има такъв народ" от преговорите за съставяне на правителство.

20:14 22.7.2022

Според ГЕРБ мандатът се бави умишлено и президентът трябва да насрочи избори

ГЕРБ призова президента по най-бързия начин да издаде указ за предсрочни парламентарни избори, ако в понеделник мандатът за съставяне на правителство не бъде върнат с кандидат за министър-председател в 17:00 часа. Това заявиха от партията на извънреден брифинг в централата на политическата сила в петък.

От изтекъл запис от заседание на ПГ на "Демократична България" (ДБ) в Народното събрание става ясно, че мандатът умишлено се бави, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, затова призовахме президента Румен Радев, ако в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава указ за предсрочни избори, каза тя.

13:56 22.7.2022

Преговорите за нова коалиция ще продължат още поне 3 седмици

БСП ще държи мандата за сформиране на правителство поне до 15 август, за да може парламентът да продължи да работи и да се завърши процедурата за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщи в петък лидерът на левицата и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Затова и четирите партии БСП, "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ), които в момента преговарят помежду си в опит да излъчат ново коалиционно правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, ще поискат отмяна на лятната ваканция на парламента. По график тя започва на 1 август и приключва в края на месеца.

Това решение дава още 3 седмици за преговори на потенциалните коалиционни партньори. Според Конституцията няма краен срок, до който трябва да бъде върнат третият мандат. Единственото времево ограничение е, че след като мандатоносителят върне мандата и представи на президента номинацията си за премиер, той има една седмица, за да представи състав и структура на Министерски съвет.

12:07 22.7.2022

Според Христо Иванов програмата ще бъде завършена, по-трудното е да се излъчи работещ кабинет

Трябва време и търпение, за да се обединят петте политически формации, които трябва заедно да сформират коалиция. Става въпрос за „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Демократична България“ (ДБ), „Има такъв народ“ (ИТН) и независимите депутати, които напуснаха партията на Слави Трифонов. Това каза председателят на парламентарна група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в петък в Народното събрание.

В четвъртък ИТН е изпратила предложения за промени и добавки в програмата, която ще бъде в основата на потенциалната коалиция. Сега предстои останалите партии да ги разгледат и да дадат становища до събота, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова очаква да бъде завършена програмата.

Иванов каза, че има "храна за размисъл" по предложенията на ИТН, но не мисли, че това ще бъде големият "препъни камък".

"За нас най-важното е, че стъпваме на програмата, която беше разработена като част от усилията за реализиране на първия мандат от страна на "Продължаваме Промяната". До края на деня и уикенда ще обсъдим предложенията, които са постъпили, и съм сигурен, че ще намерим на този етап удовлетворяващите решения", каза той.

Според него другата седмица ще бъде по-трудният етап и то не просто от гледна точка на конкретните персонални въпроси.

"Миналия път не изградихме добър механизъм за вземане на решения. Имаше много ситуации, в които възникнаха напрежения и конфликти, защото имаше решения, които бяха взети без предварително обсъждане. Част от това се дължеше на факта, че беше парцелиран Министерският съвет (МС), партиите си получаваха свои министерства, които обявиха за свои феодални владения, казаха: "Моето министерство е моята крепост", и ми се иска да обсъдим по-внимателно и повече време как да преодолеем тези тенденции, така че наистина следващият МС да работи по-добре, ако бъде излъчен", каза Иванов.

Христо Иванов на заседание на парламентарна комисия
Христо Иванов на заседание на парламентарна комисия

Той допълни, че номинираният кандидат за премиер трябва да получи много по-голяма роля при селектирането на МС като екип.

11:41 22.7.2022

Андрей Гюров не вижда как ПП, БСП, ДБ и ИТН ще седнат заедно на масата за преговори

Според председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров на този етап не е работещ формат четирите формации - ПП, левицата, "Демократична България" и "Има такъв народ" (ИТН) да седнат заедно на масата за преговори.

В парламента пред журналисти той каза още и че не може да потвърди дали ще има номинация за премиер следващата седмица.

Андрей Гюров е от "Продължаваме промяната".
Андрей Гюров е от "Продължаваме промяната".

На този етап не са водени директни преговори между ПП и ИТН, но от това, което се случва в залата и в комисии, според него, може да се каже, че има някаква конструктивност при депутатите на Слави Трифонов.

Все още програмата за управление не е комплектована, заради постъпилите предложенията на ИТН, които ПП са получилив четвъртък вечер.

"В момента текат съгласуванията по ресори, до края на деня ще имаме коментари", допълни Гюров.

По думите му по тях от ПП имат свои коментари, като някои от предложенията намират за неприемливи, но не конкретизира. Той поясни, че това са коментари по същество, които едва ли ще наклонят везните в една или друга посока по отношение на преговорите за правителство.

11:05 22.7.2022

"Висока степен на съгласие и подкрепа по програмата". Според Нинова разговорите вървят добре

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че до момента разговорите с всички партии относно сформирането на кабинет с третия мандат вървят добре. По думите й сред политиците има „високата степен на съгласие и подкрепа по програмата“, която ще е в основата на евентуалната бъдеща коалиция.

Нинова очаква в събота тя да бъде финализирана, а следващата седмица разговорите да се концентрират върху състава на кабинета – кои ще са предложенията за премиер, вицепремиери и министри.

„Всичко е преодолимо, стига да има добра воля да постигнем съгласие и да има правителство. Водим преговорите институционално – с парламентарно представени партии и с независими депутати“, написа Нинова във фейсбук в петък.

Тя каза, че предимството на БСП се състои в това, че партията може да разговаря с всички. Но има тежката задача да събере хора, които са имали „тежки противоречия“ в миналото.

17:48 21.7.2022

Радостин Василев предупреди БСП да внимават с "диалогичността" на ИТН

Нашите гласове нямат тежест, която да реши дали ще има или няма да има правителство. Въпросът е трите партии - БСП, ДБ и ПП да се разберат с непредвидимия партньор - ИТН, каза министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Заедно с останалите петима депутати, напуснали партията на Слави Трифонов, Василев участва в консултациите за съставяне на правителство, организирани от БСП.

Той изрази скептицизъм към намеренията на бившата му партия и посочи, че някои от колегите му няма да подкрепят правителство с участие на старата си формация.

"Внимавайте за диалогичността на "Има такъв народ", предупреди Василев представителите на БСП.

17:37 21.7.2022

Приключи първият кръг от преговори. Името на кандидат-премиера и министрите ще се обсъждат следващата седмица

По време на първия кръг от преговори е надделяло мнението за политически, а не технократски или експертен кабинет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на разговорите с независимите депутати, напуснали "Има такъв народ" (ИТН).

По думите на Нинова и при втория кръг БСП ще разговаря с всяка една партия поотделно, а чак след това ще се опита да събере "всички на една маса". Тя добави, че няма да представят на президента името на кандидата за премиер в понеделник, защото имат нужда от време за приемането на антикорупционния закон.

"Единодушни сме, че името на министър-председателя трябва да бъде подадено от първата политическа сила "Продължаваме Промяната". Кой точно ще бъде ще разговаряме от понеделник нататък", каза Нинова.

15:35 21.7.2022

Шансовете за правителство нарастват, смята Христо Иванов

Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат нарастват. Това каза председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов след края на срещата с БСП в четвъртък.

"Ключовият въпрос е наистина между ПП и ИТН да се намери начин за постигане на баланс", каза Иванов, цитиран от БТА.

По думите му по време на срещата си с БСП те са обсъдили преди всичко възможни промени в програмата, изработена още при първия мандат.

След края на разговорите лидерът на социалистите Корнелия Нинова добави, че още в четвъртък ще изпрати всички предложения по управленската програма до всички формации и ще очаква коментар по тях до петък вечер. Според нея партията ѝ ще успее да събере подкрепата на поне 121 депутати за законодателната рамка и управленската програма.

13:47 21.7.2022

Независимите депутати няма да подкрепят правителство с министри на ИТН

Независимият депутат Николай Радулов, който по-рано напусна "Има такъв народ" (ИТН), каза, че би гласувал за кабинет, подкрепен от доскорошните му колеги, но без министри от партията на Слави Трифонов в него. Пред БНТ Радулов посочи, че е песимист за изпълнението на третия мандат.

"Бих приел Министерски съвет с подкрепата на ИТН, но без министри от него, тъй като те доказаха, че техните министри не са от ИТН и не са познати на избирателите и имат други цели от прокламираните на изборите", коментира Радулов. Според него ИТН са доказали, че за тях властта има други цели.

Георги Георгиев, който също напусна партията на Трифонов, също обвърза подкрепата си за кабинета с участието на министри от ИТН.

"Нашето мнение е, че няма как да се доверим на ИТН", каза Георгиев пред журналисти. В четвъртък предстои БСП да проведе разговори както с независимите депутати, така и с "Демократична България".

17:19 20.7.2022

ИТН ще подкрепи закона за КПКОНПИ на първо четене

"Има такъв народ" (ИТН) ще подкрепи на първо четене закона за антикорупционната комисия (КПКОНПИ), но ще настоява за неговото прецизиране и обществено обсъждане преди влизането му в пленарна зала. Това каза Ива Митева след края на преговорите с БСП за съставяне на кабинет.

По думите ѝ ИТН ще подкрепи и процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ и "няма остри възражения" срещу кандидатурата на Бойко Рашков, но записването на конкретни имена противоречи на процедурните правила.

"Името на Бойко Рашков остава на масата. То трябва първо да бъде внесено, за да се стигне до неговото гласуване", каза Митева. По-рано премиерът в оставка Кирил Петков каза, че именно номинацията на Рашков, както и различните идеи за промени в комисията са били сред причините за излизането на ИТН от коалицията.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от своя страна не отговори на въпрос дали партията му ще подкрепи Асен Василев като евентуален премиер.

"Днес говорихме за програма, не е обсъждан персонален състав, нито структура на Министерски съвет", каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи преговорите с "Има такъв народ" като "по-сложни", но каза, че е обнадеждена, защото е видяла "воля и желание" в ИТН за съставяне на редовно правителство.

15:41 20.7.2022

"Трябва диалог, а не изнудване". БСП се срещна с ИТН

Представители на БСП и "Има такъв народ" (ИТН) се срещнаха, за да преговарят за съставянето на кабинет с мандата на БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази надежда, че формациите ще успеят да се разберат за програмата на евентуалното правителство и призова ИТН въпросът за състава на Министерския съвет да бъде оставен за по-нататъшните разговори.

"Нямаме никакво намерение да губим време с напразни преговори и имиграция на преговори. Затова Ви моля да кажете Вашата позиция – бихте ли искали сериозно и твърдо да опитаме да направим правителство", каза Нинова в началото на срещата.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов посочи, че формацията му ще бъде конструктивна и че трябва да има правителство, съставено от същите четири партии, както и досега.

"Смятаме, че трябва да има диалог, а не изнудване", каза Йорданов.

Ива Митева добави, че от ИТН не искат избори, защото те няма да доведат до по-добри резултати. По думите ѝ от формацията са запознати с програмата и имат "съвпадане по почти всички точки".

12:46 20.7.2022

Третият опит за правителство трябва да бъде колективен, смята Христо Иванов

Третият опит за съставяне на правителство трябва да бъде по-скоро колективен, а не една конкретна формация да се опитва да наложи своята идеологическа визия за него. Това каза председателят на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Третият мандат е неполитически или колективен. Всяка партия трябва да избира да си прави кампания или да участва реално в него. "Продължаваме промяната" ще бъдат водещата формация и трябва да се придържаме към договорената при първия мандат управленска програма", каза Иванов.

Той съобщи, че във вторник Националният съвет на "Да, България", която е член на коалицията ДБ, е упълномощил ръководството на формацията да участва в разговорите на БСП за съставяне на правителство. Засега обаче все още няма позиция дали ДБ да го подкрепя или участва в него.

Предстои ръководните органи на другите две формации в коалицията - ДСБ и "Зелено движение", също да вземат своите решения.

11:47 20.7.2022

ГЕРБ разглежда евентуалния избор на Рашков в КПКОНПИ като обявяване на война

Най-голямата опозиционна партия ГЕРБ разглежда евентуалния избор на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков начело на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) като обявяване на война "на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир". Това стана ясно от думите на председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова в пленарната зала на Народното събрание.

Изборът на Рашков беше поставен като основно условие от "Продължаваме промяната", за да подкрепят бъдещ кабинет с мандата на БСП, който социалистите получиха в понеделник от президента Румен Радев.

Според Атанасова обаче вътрешният министър се е превърнал в "символ на милиционерския произвол и антидемократичния терор, който Кирил [Петков], Асен [Василев] и компания се опитват да установят в България в 21 век". Тя добави, че управляващите в оставка искат да назначат Рашков като тяхна "персонална бухалка и Велик инквизитор".

10:58 20.7.2022

От ПП няма да участват в кабинет с Гроздан Караджов

От "Продължаваме промяната" няма да участват в правителство, ако в него влезе регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Това каза депутатът от ПП Росен Костурков пред Българската национална телевизия.

Парите за ремонти и строителство на пътища бяха сред причините за разпада на управляващата коалиция. От ПП обвиниха Гроздан Караджов и ИТН, че са поискали милиарди левове да бъдат раздадени по неясни критерии на конкретни строителни фирми.

По-рано от ПП поставиха като основно условие за подкрепа на евентуален бъдещ кабинет приемането на антикорупционно законодателство и избирането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Бихме направили много компромиси, за да има правителство, което да продължи антикорупционната политика", каза Костурков в сряда.

Той отново повтори, че формацията му има принципни различия с ръководството на ИТН, а не проблеми с техните представители в парламента.

"Очевидно имаше сигнали и индикации, че ръководството на тази партия и някои членове на парламентарната им група имат интерес промените, които направихме в "Капитан Андреево" да не се случат", каза Костурков.

18:21 19.7.2022

Любомир Каримански от ИТН вярва, че с третия мандат ще бъде излъчено правителство

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Любомир Каримански заяви във вторник пред медиите, че според него с третия мандат, връчен на БСП, ще бъде съставено правителство. "Или поне аз бих искал да се случи", уточни Каримански.

По повод условието за подкрепа на евентуален кабинет, поставено от "Продължаваме промяната" – да бъде приет внесеният законопроект, който предвижда разследващи функции на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), той каза, че не е чул този ултиматум.

"Ние сме "за" антикорупционният закон да се приеме, нека да видим нормите какви ще бъдат, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме", посочи депутатът от ИТН, добавяйки, че в неговата парламентарна група е била обсъждана номинацията на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, но според него е по-важно какъв закон ще се приеме.

"Не правим закона според човека, а за да бъде устойчив и стабилен във времето", каза още Каримански с уточнението, че по предложения законопроект на ПП имат "не толкова разминавания", колкото "уточнявания".

17:26 19.7.2022

БСП няма да приеме "каквато и да е" номинация за премиер

Макар че БСП поддържа позицията, че премиерът в евентуален нов коалиционен кабинет с мандат на партията трябва да бъде излъчен от най-голямата формация в парламента – "Продължаваме промяната", социалистите няма да приемат "каквато и да е" номинация за поста. Това каза депутатът от левицата Кристиан Вигенин в интервю пред "Дневник" във вторник.

По думите му БСП няма възражения настоящият вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев отново да бъдат издигнат за министър-председател от ПП, но ще търси консесус и с останалите партньори от разпадналата се доскорошна четворна коалиция.

"Да не поставяме каруцата пред коня – да се договорим за програмата, а след това, ако имаме разбирателство по нея, ще коментираме и конкретните личности", добави Вигенин, потвърждавайки изразената по-рано във вторник позиция по въпроса на партийната му председателка Корнелия Нинова.

По повод условието за подкрепа на бъдещ кабинет, поставено от ПП – да бъдат приети предложените промени в антикорупционното законодателство, той допусна възможност предложеният проектозакон за КПКОНПИ все пак да бъде редактиран.

14:20 19.7.2022

Отцепниците от ИТН няма да подкрепят коалиция с партията на Слави Трифонов

Депутатите, отцепили се от парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), няма да подкрепят евентуална коалиция с участието на партията на Слави Трифонов. Това заяви независимият народен представител Георги Георгиев пред Нова нюз във вторник.

Той напусна ИТН заедно със спортния министър в оставка Радостин Василев и депутатите Николай Радулов, Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Деян Петков и Кирил Симеонов.

По думите на Георгиев ИТН е показала, че е "непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши". Затова той каза, че е важно "да се зададе въпросът - заслужава ли държавата ново нестабилно правителство, създадено например на 1 август, а на 1 октомври отново с несъществуващи аргументи България да бъде вкарана в политическа криза".

13:05 19.7.2022

"Продължаваме промяната" ще подкрепи кабинет, ако Бойко Рашков оглави КПКОНПИ

Най-голямата парламентарна партия "Продължаваме промяната" е поставила едно условие за подкрепа на евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на БСП, който социалистите получиха преди ден от президента Румен Радев.

Това е "мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател", каза председателката на БСП Корнелия Нинова след първите разговори за съставяне на правителство между двете формации.

Тя добави, че първата среща е минала добре и на нея е била потвърдена програмата – "управленска и законодателна, която съставихме преди две седмици заедно". Нинова уточни, че все още не са били коментирани евентуалните структура и състав на Министерския съвет. Преди това предстоят разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента", заяви след срещата и съпредседателят на ПП Асен Василев, потвърждавайки думите на Нинова.

12:21 19.7.2022

Президентът избра БСП за третия мандат

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като "Продължаваме промяната" не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев.

ГЕРБ, които получиха втория мандат, го върнаха. А третия президентът Румен Радев избра да даде на БСП, въпреки че и "Демократична България" по-рано декларираха, че ще се опитат да съставят правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Заредете още

XS
SM
MD
LG