Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Положихме максимални усилия". БСП решава в понеделник кога да върне мандата


Депутатът от БСП Филип Иванов
Депутатът от БСП Филип Иванов

Изпълнителното бюро на БСП и колективните органи на партията ще решат на събрание в понеделник кога да върнат третия мандат за съставяне на правителство. Това каза депутатът от партията Филип Попов в ефира на "Панорама" по БНТ вечерта в петък.

Новината идва, слад като малко по-рано лидерът на "Има такъв народ"(ИТН) Слави Трифонов съобщи в извънредно изявление по партийната си телевизия, че ИТН се оттегля от преговорите за съставяне на правителство. Причината, която посочи Трифонов, е изтекло видео от среща на парламентарната група на "Демократична България"(ДБ), на която се обсъжда развитието на преговорите.

Във видеото от срещата на ДБ Иванов не разкрива конфиденциална информация, нито издава, че има задкулисни взаимоотношения или тайни схеми. Трифонов обаче видя лицемерие в тайно записаната среща и повод да се оттегли от преговорите за нов кабинет.

""БСП за България" положихме максимални усилия. Отговорно, прозрачно, конструктивно, държавнически подходихме", казва Попов пред БНТ. По негови думи при липса на възможност за съставяне на кабинет трябва да се преценят рисковете пред държавата и те да бъдат изчистени, ако е възможно.

Един от тях според него е да се остави Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) без председател. Депутатът добави, че след изявлението на Слави Трифонов шансовете за съставянето на кабинет "не са положителни".

В профила си във "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира ситуацията, като не съобщи конкретни действия на партията.

"Оттук нататък ние ще се водим в действията си само от две неща: Конституцията на Република България и решенията на Националния съвет на БСП и Коалиционния съвет на "БСП за България", каза тя.

По-рано през деня Нинова каза на пресконференция, че БСП възнамерява да задържи третия мандат поне до 15 август, тъй като най-ранната дата, на която може да приключи процедура по избиране на нов председател на КЕВР по нейни думи е 12 август. Процедурата е необходима, след като Конституционният съд реши, че изборът на досегашния председател е бил противоконституционен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG