Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украинците няма да излязат победители." Орбан поиска САЩ да преговарят с Русия за войната в Украйна


Виктор Орбан в Румъния
Виктор Орбан в Румъния

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска Русия и САЩ да започнат мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна. Той каза, че Киев не може да победи Москва и критикува европейските санкции срещу Русия, които по думите му вредят на държавите членки на ЕС.

“Само преговори между Русия и САЩ могат да сложат край на конфликта, защото Русия иска гаранции за сигурността си”, каза Орбан в реч на 23 юли в Румъния.

САЩ и съюзниците им участваха в продължили месеци разговори с Русия преди непредизвиканата ѝ военна агресия срещу Украйна. По време на преговорите бяха обсъждани притесненията на Москва за сигурността ѝ, но това не попречи на президента на Русия Владимир Путин да нареди нахлуване на армията му в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан поддържа близки връзки с режима в Москва и често заема по отношение на Русия позиции, различаващи се от тези на останалите държави от Европейския съюз (ЕС).

Пример е политиката на правителството на Орбан по отношение на зависимостта от руския природен газ. Европейската комисия представи план за подготовка, в случай че Русия спре доставките на газ за страните от блока. В същото време унгарският външен министър посети Москва, за да поиска да купи от Русия още природен газ.

Будапеща подкрепи въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия след началото на войната в Украйна. Орбан обаче поиска изключение от петролното ембарго и блокираше приемането му докато исканията му не бяха изпълнени.

По време на речта си в Румъния в събота Орбан подчерта, че европейските държави също страдат от санкциите срещу Русия и поиска блокът да преосмисли стратегията си по отношение на Русия и войната в Украйна. Според него ЕС “не трябва да застава на страната на украинците, а да се позиционира” между Киев и Москва.

“Санкциите на ЕС няма да променят развитието на войната”, каза Орбан и добави, че “украинците няма да излязат победители” във войната заради “асиметричното превъзходство” на руската армия.

През последните дни Украйна предпие контраофанзива срещу руската армия, окупирала южния град Херсон. Западни разузнавателни агенции и анализатори отбелязват минималния напредък на Русия през последните месеци и големите загуби, които Москва понася. Според Киев важна причина за успехите на украинската армия срещу руските сили е военната помощ, която Украйна получава от Запада.

Ракетните удари на Москва срещу населени места в Украйна далеч от фронтовата линия обаче зачестиха през последните седмици. Атаките взимат десетки цивилни жертви.

Унгария е сред най-зависимите от руски природен газ държави в ЕС и получава около 85% от доставките си от руската държавна компания “Газпром”. Заради повишаването на цените правителството на Орбан беше принудено да премахне тавана на цените на газа и електроенергията за домакинствата.

Таванът на цените беше едно от основните обещания на Орбан, които му помогнаха да бъде преизбран през 2014 г. и през април тази година, когато спечели четвърти пореден мандат като премиер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG