Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков поиска АЕЦ "Козлодуй" да изчисти пречките пред въвеждането на алтернативи на руското гориво


Премиерът в оставка Кирил Петков поиска ръководството на АЕЦ "Козлодуй" да изчисти пречките пред реализирането на проекта с американската фирма "Уестингхаус", така че България да получава и алтернативно гориво за ядрената централа. В момента тя е изцяло зависима от руски доставки, се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

Петков се срещна с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията "Уестингхаус" в сряда. В разговорите са участвали също министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

Акцент в срещата са били възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. Петков е поискал "препъни-камъните", попречили за реализиране на проекта с "Уестингхаус", да бъдат изяснени.

"Обезпокоен съм от случващото се в Европа", каза Петков, цитиран от правителствената пресслужба.

"И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация", добави той.

По време на срещата ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е потвърдило, че диверсификация на доставките се обсъжда от 2012 г., но до 2018 г. в тази посока "не е свършено абсолютно нищо". Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави началото на законовите процедури, се казва още в правителственото съобщение.

През март в интервю за Свободна Европа министърът на енергетиката Александър Николов каза, че ядрената зависимост от Русия е резултат от целенасочена политика, провеждана през последните 10 години.

"Абсолютно целенасочено сме се направили зависими", каза тогава Николов, "за да може зависимостта и капиталовите потоци да текат в една определена посока".

За идеята "Уестингхаус" да извършва алтернативни доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" заговори още през 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов. В началото на 2021 г. неговото правителство подписа споразумение с компанията. Тя трябваше да анализира безопасността при използването на алтернативно ядрено гориво в Пети блок на централата.

Реакторът е съветско производство и досега се захранваше с гориво от Русия.

В средата на февруари тази година българска делегация начело с вицепремиера Асен Василев беше на посещение в САЩ, като разговорите с представители на "Уестингхаус" бяха част от визитата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG