Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпросът не е дали, а как". АЕЦ "Козлодуй" започва смяна на руския доставчик на гориво


Ядрената централа "Козлодуй"

Единствената българска атомна електроцентрала започва да се подготвя за смяна на руското ядрено гориво. В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от Русия, откъдето единствено внася гориво.

„Нашата цел е в средата на 2024 година единият от реакторите да може да работи с гориво от „Уестингхаус“. Това каза в Студио България на Свободна Европа министърът на енергетиката Александър Николов. „Това вече не е въпрос дали, въпросът е как“, каза Николов.

Той обясни, че това е била една темите, които българската делегация е обсъждала по време посещението си в САЩ преди месец. Николов каза, че целта е да бъде намалена зависимостта на България от Русия в ядрената енергетика.

„И за съжаление истината е много проста и тя е, че българската енергийна система към момента е много сериозно зависима от Русия и това не е случайно“, каза Николов.

Според него ситуацията, в която се намира България по отношение на ядрената зависимост от Русия, е резултат от политиката, провеждана през последните 10 години.

Американската компания "Уестингхаус" заяви интереса си да продава ядрено гориво на България още през 2019 г. В средата на февруари тази година българска делегация, начело с вицепремиера Асен Василев беше на посещение в САЩ. Разговорите с представители на „Уестингхаус“ бяха част от програмата по време на визитата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG