Връзки за достъпност

Извънредни новини

За втечнен газ и ядрено гориво. Василев, Николов и шефове на енергийни дружества са на визита в САЩ


Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Заместник-министър председателят и министър на финансите Асен Василев е на работно посещение във Вашингтон, начело на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Делегацията ще проведе срещи в Белия дом, както и с редица представители на американската администрация, а основна тема ще бъдат енергийната диверсификация и ефективност, зелените технологии и климатичните промени, съобщава правителствената пресслужба.

Посещението на българската делегация идва на фона на рекордното повишаване на цените за енергия и горива и по-конкретно на природен газ в последните месеци. Една от основните цели, които правителството на Кирил Петков си постави, е свързана с диверсифицирането на източниците на природен газ. България е от страните в ЕС, които почти изцяло зависят от доставките на синьо гориво от Русия.

Малко по-късно от посолството на САЩ в България съобщиха, че посланик Херо Мустафа също ще бъде част от делегацията.

„Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси“ - каза посланик Мустафа. „Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа“, се казва още в съобщението.

Пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че ще бъдат проведени срещи и с представители на американския бизнес, търговски и енергийни организации.

От информацията от посолството на САЩ става ясно, че сред компаниите, които ще бъдат посетени от българската делегация,е „Уестингхаус“. С нея ще бъде обсъдена възможността за алтернатива на доставките за ядрено гориво за България.

Министърът на енергетиката Николов ще посети допълнително Питсбърг, Хюстън и Далас.

Трите града се намират в двата щата, в които се добиват най-големи количества природен газ на територията на САЩ – Тексас и Пенсилвания.

„Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ“, се казва в съобщението, изпратено от американското посолство.

Сред най-сериозните опасения за ЕС и в частност за България, са потенциалните действия на Москва около евентуалното спиране или намаляване на доставките на газ. Българското правителство вече заяви, че основното притеснение за страната около тази криза е свързано именно със сектор енергетика и доставките на синьо гориво от Русия.

Освен с „Газпром“ България има сключен договор с Азербайджан за доставка на близо 1/3 от потребявания от страната природен газ на цени, по-ниски от тези, които предлага руския доставчик. Проблемът е, че все още не е завършена ключовата газова връзка между Комотини и Стара Загора, по която трябва да пристигат доставките. По данни на правителството към днешна дата до страната достига едва една трета от договореното количество.

Другият вариант за алтернативна доставка на гориво, за който представителите на правителството многократно споменават, е свързан с доставката на втечнен газ от САЩ. В края на януари стана ясно, че терминалът за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който България има участие, ще заработи с година по-късно от предвиденото – до края на 2023 г.

Откакто дойде на власт новото правителство предприе редица рокади в енергийния сектор като първо смени ръководството на държавната „Булгаргаз“, а малко по-късно назначи нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и намали състава ѝ.

Заради промените в „Булгаргаз“, представители на опозицията и БСП обвиниха правителството в подготовка на лобистки действия в полза на „посредници“ и в ущърб на държавата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG