Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" спря доставките на газ за Латвия


Газова централа в Латвия. Снимката е илюстративна.
Газова централа в Латвия. Снимката е илюстративна.

Руският енергиен гигант "Газпром" спря доставките на газ за балтийската членка на Европейския съюз Латвия, предаде БТА.

Компанията обяви, че доставките ще бъдат прекратени заради нарушаване на условията по договора. "Газпром" не уточни кои точно клаузи от него са нарушени.

Русия през последните месеци спря газовите доставки за няколко държави от ЕС, сред които Полша и България, защото отказаха да плащат в рубли, отбелязват агенциите. Руският президент Владимир Путин въведе това ново правило в отговор на европейските санкции срещу Русия. Дотогава плащанията се извършваха обикновено в евро или долари.

В последно време латвийското правителство декларираше желание до януари догодина напълно да спре да внася руски газ.

За миналата година Латвия все още е купувала около 90 процента от синьото си гориво от Русия.

Решението на "Газпром" идва ден, след като латвийската енергийна компания "Латвияс Газе" обяви, че купува газ от Русия и го плаща в евро, а не в рубли, както се изисква в търговията с "Газпром".

Вчера говорител на "Латвияс Газе" съобщи, че компанията купува газ от Русия, но не от "Газпром". "Латвияс Газе" отказа да назове доставчика си с аргумента бизнес конфиденциалност.

Русия едностранно прекрати доставките на газ за България още в края на март. "Газпром" поиска плащането да бъде извършвано по нова схема - в рубли и по нова сметка. София отказа, защото това противоречи на договора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG