Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов покани "Продължаваме промяната" да се обедини с ГЕРБ срещу руското влияние


Бойко Борисов говори пред членове на ГЕРБ по-рано през юли.
Бойко Борисов говори пред членове на ГЕРБ по-рано през юли.

Бойко Борисов каза, че ГЕРБ би участвала в съвместно управление с всяка партия, която е готова да приеме максимално бързо 6 закона, свързани с енергийна диверсификация на България, ограничаване на вдигането на режийните разходи на хората и бизнеса и съдебна реформа. Той покани опонентите си от "Продължаваме промяната" ако наистина искат да постигнат тези цели, да се обединят с ГЕРБ след изборите.

Шестте приоритета, които Борисов изброи, са:

  • Приемане на закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром";
  • Слагане на таван на цените на горивата от 2.70 лева;
  • Подписване на договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16;
  • 100% диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности;
  • Спиране на увеличаването на цените на тока;
  • Съдебна реформа.

Тези приоритети на ГЕРБ се приближават много близо до целите, които си поставят партиите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Те обаче казват, че не биха участвали в коалиция с Борисов, защото го обвиняват в корупция, кражба на обществени средства и обслужване на задкулисни интереси.

Лидерът на ГЕРБ обаче им предложи да се обединят в следващото Народно събрание с цел приемането на тези закони.

„След 2 месеца ние ще имаме минимум 59 депутати, както досега. Аз мисля, че ще са повече. С първата или с втората управляваща партия ние ще имаме голямо мнозинство да приемем всичките тези закони и тогава никой не може да обяснява кой защо и как работи“, каза Борисов.

Според него премиерът в оставка Кирил Петков не се е справил с осигуряването на достатъчно доставки на газ от други държави и на България й „извиват ръцете“. Затова Борисов предложи да помогне със своята експертиза и тази на членове на партията му, за да не се върне страната назад.

„Няма нещо, в което те да се успели. Всичко е забатачено. Ако с Турция искат да им обясня как става, с Гърция как става и така нататък, да ме наемат, ще им кажа“, каза Борисов.

Бившият премиер каза, че си говори на първо име с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и знае как да разговаря с него най-добре. По думите му ГЕРБ са постигнали много в посока на това държавата да може да получава газ от други държава и да стане „лидер на Балканите“ в газопренасянето.

По време на трите мандата на Борисов Русия остана единственият вносител на горива за България, а руските компании „Газпром“ и „Лукойл“ имаха почти абсолютен монопол на пазара. Интерконтекторът за внос на газ от южни държави, който Кирил Петков откри по-рано този месец, не беше завършен близо десетилетие, а ПП обвинява ГЕРБ в умишлено забавяне на строежа.

Бойко Борисов в неделя критикува многократно действията на Кирил Петков в уговарянето на доставки на газ с Азербайджан, САЩ, Гърция и Турция, но все пак отправи покана към него за съвместно управление.

„Ако е вярно това, което Кирил Петков казва, че най-голямата корупция я генерира Путин в България чрез „Газпром“, ето ви прекрасно място, време, ако имат желание, на 100% да се разбие тази корупция“, каза той.

Така лидерът на ГЕРБ продължи еднозначните сигнали от партията в последните дни. В събота Тома Биков каза, че е важно в следващия парламент да се говори с всички партии, а в неделя сутрин председателят на парламентарната група Десислава Атанасова каза пред БНТ, че по всяка важна тема е възможно надпартийно обединение на всички, които имат еднаква ценностна система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG