Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков води разговори за още доставки на газ от Азербайджан


Кирил Петков и Илхам Алиев позират за снимка по време на посещението.
Кирил Петков и Илхам Алиев позират за снимка по време на посещението.

Министър-председателят в оставка Кирил Петков е обсъдил с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността България да получава допълнителни доставки на азерски газ. Това съобщи самият Петков в профила си във фейсбук в петък.

Той е на двудневно посещение в Азербайджан, като още в четвъртък каза, че е разговарял за енергетика с президента.

Петков каза още, че двамата са открили „много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и информационните технологии“.

„В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация“, написа още Петков.

По-късно от пресслужбата на Министерския съвет (МС) съобщиха, че министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки на природен газ, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор Гърция - България.

След като доставките за България на газ от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април, Кирил Петков съобщи, че страната ще разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), за да намали зависимостта си от руския газ. По него трябва да се транспортира именно газ от Азербайджан. Очаква се той да е в размер от 1 млрд. куб. метра годишно.

Интерконекторът беше открит в началото на този месец, като на церемонията по приключване на строителството присъстваше и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. Тогава той каза, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра азерски газ.

Въвеждането в търговска експлоатация на газовия интерконектор предстои да се реализира след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава България ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG