Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Застанахте до България, когато имаше нужда". Петков се срещна с президента на Азербайджан


Премиерът в оставка Кирил Петков
Премиерът в оставка Кирил Петков

Стратегическото партньорство между България и Азербайджан да продължи да се развива с фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения. Върху това са се обединили премиерът в оставка Кирил Петков и президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата им в Баку в четвъртък.

"Разглеждаме Азербайджан като важен партньор за диверсификацията на доставките на природен газ и за повишаване на енергийната сигурност в Източна и Югоизточна Европа", е казал Кирил Петков.

"Застанахте до България, когато имаше нужда. България също ще бъде до вас", е посочил още той, цитиран от пресслужбата на азербайджанския президент.

По думите на Петков двамата са обсъдили допълнителни възможности в енергийния сектор и извън него.

След като доставките за България на газ от Русия бяха спрени едностранно от "Газпром" в края на април, Кирил Петков съобщи, че страната ще разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), за да намали зависимостта си от руския газ. По него трябва да се транспортира именно газ от Азербайджан. Очаква се той да е в размер от 1 млрд. куб. метра годишно.

Интерконекторът беше открит в началото на този месец, като на церемонията по приключване на строителството присъстваше и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. Тогава той каза, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра азерски газ.

Въвеждането в търговска експлоатация на газовия интерконектор предстои да се реализира след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава България ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG