Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите ще са на 2 октомври. Новият служебен премиер е Гълъб Донев 


Бившият служебен социален министър Гълъб Донев ще оглави четвъртото служебно правителство, излъчено от Румен Радев.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 октомври, става ясно от указ на президента Румен Радев, подписан в понеделник. С него той разпуска 47-ото Народно събрание, което така и не успя да излъчи ново правителство след падането на кабинета на Кирил Петков след вот на недоверие.

С друг указ държавният глава назначава своя четвърти служебен кабинет, който този път ще бъде оглавен от бившия служебен социален министър Гълъб Донев.

Вицепремиер и министър на труда и социалната политика става Лазар Лазаров, който досега заемаше зам.-министерски пост в същото ведомство.

Досегашният секретар на по икономика на президента - Христо Алексиев, пък е назначен за вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията.

Адвокатът и бивш служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също става вицепремиер и поема МВР.

Четвъртият вицепремиер в новия служебен кабинет на Радев също е познато лице - Атанас Пеканов. Той беше вицепремиер по управление на европейските средства в предишното служебно правителство и сега отново поема този пост.

Досегашната зам.-министрърка на финансите Росица Велкова-Желева поема финансовото министерство.

Външното министерство поема Николай Милков. Той е бил посланик на България в Румъния и Канада, а и генерален консул в Ню Йорк. В момента е извънреден и пълномощен посланик във Франция и Княжество Монако, както и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Служебен министър на правосъдието пък става досегашният депутат от БСП Крум Зарков, който нееднократно влезе в противоречия с партийното ръководство и лично с лидера на социалистите Корнелия Нинова през последната година.

Министерството на отбраната ще бъде оглавено от главния секретар на президента и бивш военен Димитър Стоянов.

Служебен енергиен министър става Росен Христов, който има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи позиции в международни компании. Той е международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Бившият декан на Юридическия факултет на Софийския университет Сашо Пенов пък ще ръководи Министерството на образованието и науката.

Д-р Асен Меджидиев става служебен министър на здравеопазването, а архитект Иван Шишков ще ръководи регионалното министерство.

Скулпторът Велислав Минеков отново ще бъде служебен министър на културата, а бившият служебен зам.-министър на земеделието Явор Гечев ще поеме земеделското министерство.

Росица Карамфилова-Благова става служебна министърка на околната среда и водите, Никола Стоянов поема икономиката и индустрията, Александър Пулев - иновациите и растежа, а Илин Димитров - туризма.

Бившата състезателка по спортна стрелба и дългогодишна депутатка от БСП Весела Лечева пък е избрана за служебна спортна министърка, а Георги Тодоров поема електронното управление.

Конституцията предвижда служебното правителство да управлява до избор на редовен кабинет. Предстои Румен Радев да представи основните приоритети на новите служебни министри във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG