Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите ще са на 2 октомври. Новият служебен премиер е Гълъб Донев 


Бившият служебен социален министър Гълъб Донев ще оглави четвъртото служебно правителство, излъчено от Румен Радев.
Бившият служебен социален министър Гълъб Донев ще оглави четвъртото служебно правителство, излъчено от Румен Радев.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 октомври, става ясно от указ на президента Румен Радев, подписан в понеделник. С него той разпуска 47-ото Народно събрание, което така и не успя да излъчи ново правителство след падането на кабинета на Кирил Петков след вот на недоверие.

С друг указ държавният глава назначава своя четвърти служебен кабинет, който този път ще бъде оглавен от бившия служебен социален министър Гълъб Донев.

Вицепремиер и министър на труда и социалната политика става Лазар Лазаров, който досега заемаше зам.-министерски пост в същото ведомство.

Досегашният секретар на по икономика на президента - Христо Алексиев, пък е назначен за вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията.

Адвокатът и бивш служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също става вицепремиер и поема МВР.

Четвъртият вицепремиер в новия служебен кабинет на Радев също е познато лице - Атанас Пеканов. Той беше вицепремиер по управление на европейските средства в предишното служебно правителство и сега отново поема този пост.

Досегашната зам.-министрърка на финансите Росица Велкова-Желева поема финансовото министерство.

Външното министерство поема Николай Милков. Той е бил посланик на България в Румъния и Канада, а и генерален консул в Ню Йорк. В момента е извънреден и пълномощен посланик във Франция и Княжество Монако, както и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Служебен министър на правосъдието пък става досегашният депутат от БСП Крум Зарков, който нееднократно влезе в противоречия с партийното ръководство и лично с лидера на социалистите Корнелия Нинова през последната година.

Министерството на отбраната ще бъде оглавено от главния секретар на президента и бивш военен Димитър Стоянов.

Служебен енергиен министър става Росен Христов, който има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи позиции в международни компании. Той е международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Бившият декан на Юридическия факултет на Софийския университет Сашо Пенов пък ще ръководи Министерството на образованието и науката.

Д-р Асен Меджидиев става служебен министър на здравеопазването, а архитект Иван Шишков ще ръководи регионалното министерство.

Скулпторът Велислав Минеков отново ще бъде служебен министър на културата, а бившият служебен зам.-министър на земеделието Явор Гечев ще поеме земеделското министерство.

Росица Карамфилова-Благова става служебна министърка на околната среда и водите, Никола Стоянов поема икономиката и индустрията, Александър Пулев - иновациите и растежа, а Илин Димитров - туризма.

Бившата състезателка по спортна стрелба и дългогодишна депутатка от БСП Весела Лечева пък е избрана за служебна спортна министърка, а Георги Тодоров поема електронното управление.

Конституцията предвижда служебното правителство да управлява до избор на редовен кабинет. Предстои Румен Радев да представи основните приоритети на новите служебни министри във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG