Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма извършена дейност". Как изчезват десетки милиони за изгаряне на животински останки


Досегашният зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов ("Продължаваме промяната").
Досегашният зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов ("Продължаваме промяната").

Всяка година държавата плаща милиони за унищожаване на животински останки. През 2018 г. тези пари бяха насочени към две компании с неясен капацитет. Четири години по-късно те имат гарантиран оборот за милиони, но съмненията, че нещо не е наред все повече се засилват. 

Възможно ли е няколко десетки милиони левове, платени от държавата на частни фирми за дейност, от която зависят живота и здравето на хора и селскостопански животни, да бъдат усвоени без тази дейност да бъде извършена?

Въпросът може да ви звучи абсурдно, но всъщност е свързан с една тема, която от години предизвиква съмнения заради начина, по който работят тези компании и липсата на реален контрол в продължение на години.

Става дума за т.нар. обезвреждане на животински трупове, което през 2018 г. беше възложено от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на фирмите "Еко БГ-СЖП" и "Син кръст 2016" (сега с ново име "ИДДД Логистик").

Четири години по-късно агенцията прави проверка и установява нарушения по сключените за тази дейност договори и анекси към тях. Сега предстои тези констатации да бъдат изпратени в сигнал до МВР.

"Данните от проверката, която направихме, показват, че за 30-50 на сто от платените средства няма извършена дейност", каза за Свободна Европа досегашният зам.-министърът на земеделието Иван Христанов ("Продължаваме промяната").

Това на практика означава, че ръководството на агенцията няма информация защо са похарчени около половината от платените близо 60 млн. лева.

Срещу тези пари двете фирми би трябвало да изгарят животински отпадъци с мобилни инсинератори. Отчетите им, с които Свободна Европа се сдоби по Закона за достъп до обществена инфорамция (ЗДОИ) обаче показват разминавания между капацитета на инсталациите и отчетените количества изгорени останки.

Свободна Европа опита да се свърже с представители на двете фирми за коментар, но те нито имат официални сайтове, нито посочени контакти в публичните регистри. Все пак открихме мобилен телефон на "Еко БГ-СЖП" в сайта за работа Jobs.bg, а на "ИДДД Логистик" - в онлайн справочника за фирми Mesten.infobel.bg.

Първият номер обаче се оказа грешен, а на втория вдигна жена, която каза, че това не е телефон на "ИДДД Логистик", не знае защо е посочен някъде като такъв и не може да помогне с информация.

Гарантирано от БАБХ

Всяка година държавата отпуска пари, с които да се унищожават труповете на умрелите животни от фермите. Причината е, че ако това случва по нерегламентиран начин, има риск за здравето на хората и животните и може да представлява заплаха за националната сигурност.

Обезвреждането може да става в екарисажи или в инсталации за изгаряне. Заравяне на животински трупове се допуска само по изключение, когато няма друга възможност, защото е опасно.

През март 2018 г. БАБХ възлага тази дейност на две фирми. Първоначалната сума по договорите е 12 млн. лева, но след подписване на анекси към тях платените средства достигат близо 60 млн. лева. Това са парите, които държавата е изплатила през последните три години на двете фирми.

В началото на юли Христанов каза в интервю за Свободна Европа, че проверка на новото ръководство на БАБХ е констатирала фрапиращи нарушения.

"Eдно от нещата, което гледах, беше двойно инсинерирани животни", каза Христанов.

Това означава, че трупът на животното е изгорен два пъти, поне по документи. По думите му проверката е открила и данни за трупове, които по документи са изгорени 30, 40 и дори 400 дни след като животното е регистрирано като умряло.

Трупове фантоми

В продължение на години агенцията по храните криеше информацията за капацитета и местоположението на инсталациите, както и как точно контролира дейността на двете фирми.

В документите за регистрация на частните инсталации за изгаряне няма посочен капацитет. От техническите характеристики на машините, които използват, става ясно, че максималното количество отпадъци, което могат да изгорят е 1 тон на час.

Капацитет от 24 тона на денонощие обаче е практически невъзможен. Инсталациите не могат да работят без прекъсване по технически причини, а за обработване на по-големи количества отпадъци има допълнителни изисквания. Капацитетът, който са заявили фирмите, е 8 тона за денонощие.

От отчетите им обаче излиза, че те не просто не са спирали да работят, а и че обявените като унищожени количества са в пъти повече от капацитета им.

Така например от отчета за март 2018 г. става ясно, че фирмата "Син кръст 2016" е обезвредила 994 тона отпадъци за 9 дни с два инсинератора. Това означава по 55 тона на денонощие или близо 7 пъти над капацитета.

Това количество е и много над обичайното, което се обезврежда месечно в страната. От данните по приключили договори на БАБХ за същата дейност става ясно, че в България на месец се унищожават общо по около 570 тона животински отпадъци.

Не е ясно на какво се дължи обработката на такива обеми на фона на намаляващия брой животни в страната. В същото време нито една от фирмите не е участвала в овладяването на епидемиите от птичи грип, африканска чума по свинете и чумата по дребните преживни животни, когато стотици тонове умъртвени животни бяха заравяни в дупки в земята.

Изгорени или заровени

За мобилните инсинератори се разбра след протести през 2018 г. заради непоносима миризма и лоши хигиенни условия. Първи бяха жителите на радомирското село Владимир.

Заради общественото недоволство инсталацията на "Син кръст 2016" беше преместена в рудника на кв. "Бела река" в Перник. Местните там обаче също излязоха на протест и инсинераторът беше премахнат.

Накрая инсталацията престоя известно време на паркинга на сметосъбиращата фирма "ВОЛФ" на Околовръстното шосе в София и впоследствие изчезна.

Срещу инсинератора на фирмата "Еко БГ СЖП" протестираха жителите на старозагорското село Калояновец.

През 2018 г. се появиха два сигнала за открити животински трупове в близост до инсталациите за изгаряне на двете фирми. Единият беше в близост до пернишкото село Студена, където остатъци от животински отпадъци бяха намерени в кариера. Сигналът беше проверен от БАБХ седмица след подаването му и нарушения не бяха открити.

Вторият сигнал дойде от старозагорското село Калояновец. Кметът на селото откри няколко ями със заровени животински отпадъци, след като в продължение на седмици беше следил камионите на една от фирмите. Проверката на агенцията по храните и на полицията там обаче също не откри нарушения.

XS
SM
MD
LG