Връзки за достъпност

Извънредни новини

Енергийното министерство ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ


Служебният министър-председател Гълъб Донев
Служебният министър-председател Гълъб Донев

Следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон. Това съобщи преди началото на заседанието на служебния кабинет служебният министър-председател Гълъб Донев.

Това стана ясно, след като в сряда Донев обяви създаването на междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача "да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че "ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата критична", газ имало само до края на септември.

В петък Министерството на енергетиката, съвместно с Министерството на финансите, ще изготви план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да бъде дружеството в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ, каза още Донев.

"Това са резултатите, които постигнахме след снощната работа на кризисния щаб. Работата ще продължи и в почивните дни", каза служебният премиер.

Той подчерта, че "правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултантски услуги".

Ден по-рано от "Продължаваме промяната", най-голямата партия от бившата управляваща коалиция, съобщиха, че остават „на разположение да окажат съдействие“. Те изразиха мнение, че служебното правителство трябва да е осигуряването на надеждни доставки „като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време“.

По време на изявленията на Донев в сряда, когато обявяви създаването на кризисния щаб, както и в началото на първото правителствено заседание в четвъртък, журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG